Живо излъчване във Фейсбук от един от протестиращите в Пловдив показва вдигането на барикадата от моста на Марица тази нощ. Видеото е направено от Антон Герасимов, като то показва поведението, както на полицаите, така и на униформените.

От кадрите се вижда момента, в който полицаите приближават към седналите на пътното платно протестиращи. От последните започва истинска канонада от обиди към органите на реда, както и към държавата:

„Корумпирани нещастници”,  „Нямате образование, намерете си истинска работа”,  „Искате да ни мачкате ли уе, ей”,”Продажници,нека да види България, как ни мачкате. „Ще палите държавата ли, уе”, „Каква държава сме ни уе, аз ще ви е… п… м… и държавата, 1000 лева не мога да изкарам” , „Мизерници”. От своя страна униформените не отвръщат на провокациите и продължават да искат документи за самоличност на протестиращите. Те приканват част от лицата да бъдат тествани за алкохол. Те отвръщат, че може да си пили вкъщи и това въобще не засяга органите на реда – дали са употребили или не алкохол.

След справката полицаите хващат под ръце протестиращите и ги вдигат от пътното платно. Едно от лицата на протеста Стойчо Андреев крещи в този момент и се съпротивлява, но по никакъв начин не се вижда върху него да се прилага физическа сила или насилие.  

На видеото се вижда, че цялата акция се наблюдава и ръководи от директора на ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

Сутринта от полицията съобщиха, че  няма задържани и отведени в структури на МВР. Проверени на място са 30 лица. 10 от тях са имали криминални регистрации, като при някои те са повече от една.  Съставени са 2 акта за установяване на административно нарушение по Закона за българските документи за самоличност. При шест от проверените лица дрегерът е отчел употреба на алкохол. Минималното отчетено количество е било 0.97, а максималното - 2.38 промила.

Вижте и видеото от момента на вдигането на брикадата.