Официално откриха новата сграда, в която ще се помещава Центърът за социални и здравни услуги на едно гише в Столипиново. Програмата цели социално и икономическо приобщаване на етническите групи, с фокус към подобряване на здравната им култура, образователен ценз и включването им пазара на труда. На общността ще се предостави достъп до всички тези услуги на едно гише в новата сграда на ул. „Крайречна“ 28 в район „Източен“.

Припомняме, че изграждането ѝ стартира официално с първа копка през януари 2023г., като изпълнител бе фирмата „ЕМТ Строй”. Имотът, върху който се построи е 6 дка, но самата сграда е с около 475 кв.м.. Строителите бяха избрани с оферта от близо 900 000 лева с ДДС, което направи сградата на Центъра в Столипиново една от най-скъпите обществени сгради в Пловдив.

Стартираха строителството на ромски център в Столипиново – цената му 2000 лв./кв.мПроектът се финансира по европейска програма, фондация „Рома” сред партньорите

Прерязването на лентата на зданието се случи в присъствието на зам.-министъра на образованието Наталия Митева и бе финалната дейност по проекта за интеграция на ромите, който Община Пловдив осъществи в партньорство с МОН, Фондация „Рома“ и Норсенсус Медиафорум – Норвегия. Общата му стойност бе над 2,31 милиона лева отпуснати от Европа и продължи малко повече от две години.

„За нас от МОН е удоволствие да подпомагаме подобни проекти. Изграждането на този център бе взаимно усилие и нещо от огромна стойност за жителите на квартала. Надявам се той да бъде съхранен и посещаван от общността“, каза зам.-министърът Митева.

Директорът на дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева в Община Пловдив изрази надежда от 1 септември, когато официално новата сграда ще започне да функционира, тя да бъде изпълнена с живот.

„Тук хората могат да получат достъп до значими социални услуги като информиране, застъпничество, консултиране, здравни услуги. Всяко начало е трудно, но съм сигурна, че след една година, когато празнуваме рождения ден на това място, ще можем да се похвалим колко много човешки съдби сме променили“, каза  Ботева.

След края на събитието хора от общността бяха разведени из залите на сградата. В нея са изградени няколко помещения за съвместни активности, здравен кабинет, зала за хранене, занимални и зала за компютърни обучения. Последната предизвика най-силен интерес у подрастващите, които веднага използваха възможността и седнаха пред компютрите.

Община Пловдив ще трябва да гарантира продължаване на дейността по проекта и намери потребители за социалните услуги. Центърът за социални и здравни услуги ще бъде присъединен към Комплекса за социални и здравни услуги за деца и възрастни. Работи се по изготвянето на споразумения с Бюрото по труда и Агенция „Социално подпомагане“.

Ръководителят на проекта Недка Петрова изнесе презентация, с която отчете дейността на Центъра през изминалите от 2022г. насам. През това време операторът трябваше да изпълни десетки цели, за да бъде той успешен. Припомняме, че преди месеци Василева заяви, че малко преди края на проекта все още не е отчетено изпълнението на всички индикатори, които европейската програма спуска. По тази причина срокът бе удължен с три месеца. Най-голяма трудност медиаторите са срещнали при осигуряване на здравни услуги и изследвания на хора от общността, които са отказвали поради недоверие. Провеждани си десетки срещи и активности по повишаване на знанията и уменията на деца, юноши, жени от общността, които ще продължат. Ще се търсят като служители на Центъра предимно хора от етноса, за да се осигури максималното им включване в процеса по интеграция, каза Петкова.

 

На официалното откриване присъстваха бившият зам.-кмет по младежки и социални дейности Георги Титюков, по чието време стартира реализацията на проекта, и наследникът му Николай Бухалов. Двамата изразиха надежда, че този проект ще бъде от полза за цялата ромска общност.

Припомняме, че осъществяването на програмата за интеграция на роми съвсем не премина гладко. Освен трудностите, които социалните срещната, се родиха и съмнения относно правилното изпълнение на програмата – в частност разходването на средствата. Голям харч на европейски средства се направи не само за изграждането на модерната сграда на ул. „Крайречна“, но и за осигуряването на част от услугите, предоставени към ромите.

Най-фрапантна бе обществената поръчка с възложител Надка Петкова за осигуряване на топъл обяд за жителите на Столипиново, който щеше да струва по 20лв. на порция. Фирмите, които бяха поканени за директно договаряне пък бяха приближени до партията на Титюков „Кауза Пловдив“. След разкрития на TrafficNews поръчката за 15 000 порции топъл обяд се провали и бе назначена нова за по-ниска цена.

Обяд от 20 лв. порцията ще ядат в Столипиново, Титюков кани съпартийци за оферти по европроектПет пъти по-скъп ще е „топлият обяд” в новия ромски център от другата социална услуга на Общината

След разкрития на TrafficNews: Съпартийци на Титюков се отказаха от обяда за 20 лв. в СтолипиновоПуснаха нова поръчка за новия социален център, отново обаче пълна с грешки

Топлият обяд в центъра в Столипиново „падна” до 14 лева, съпартийците на Титюков – последниФирма, предложила 5 лева на порция е била отстранена от комисията