Какво е да преследвал и задържиш пиян шофьор, след като си го видял да бяга от ПТП - за това разказва от първо лице Иван Деспов, който снощи в Пловдив осъществи граждански арест. 

Деспотов шофирал по бул. "Васил Априлов", когато видял два ударени автомобила. Намалил, дал аварийни и отбил, за да помогне, но в същия момент шофьорът от катастрофата потеглил. 

"Директно тръгнах да карам зад него и позвъних на 112, за да сигнализирам, че шофьор бяга от ПТП. Човекът се движеше напред по моста към УХТ с отворена шофьорска врата и пуснати еърбеци, което ме наведе на мисълта, че е абсолютно неадекватен. Спря в района на студентските общежития. Спрях зад него и когато излезе от колата му казах да изчака с мен полицията. На това той отговори, че нищо нямало да чака и тръгна да си ходи. Аз тръгнах след него, хванах го за дрехата и още веднъж му обясних, че екип на МВР идва към нас и го призовах да изчака. Той се откопчи, втурна се на друга страна, аз го настигнах, бутнах го на земята и го държах там, докато не дойде полиция. Пред мен направиха пробата за алкохол - 2,39 промила", разказа за събитията Деспов. 

Той коментира, че не зрелището от целия казус е важно, а необходимостта да се повдигне сериозен дебат за гражданския арест. 

"Според мен това е институт, който не е развит в нашия правен свят, а и хората не знаят как да реагират в такива случаи, когато станат свидетели на престъпление. Има много аспекти, които трябва да бъдат разгледани - използването на физическа принуда, за да осигуриш безопасност, да предотвратиш друго престъпление, за да избегнеш инцидент - това е нещо от първостепенна важност. Искам да отворим диалога по темата, защото има нужда тази практика да залегне като легитимен механизъм. Ние като граждани трябва да се грижим за обществото, защото ако ние не сме съпричастни реално то няма да съществува", посочи Деспов. 

Младият мъж, който е специалист по психология и предприемач, разказа, че подобни случаи на граждански арест е имало в още два града в последните месеци. Деспов подчерта, че е важно да се поставят границите при така наречения граждански арест - какво ще се случи, ако има приложено насилие срещу теб, докато възпираш опасен човек, до каква степен ти можеш да приложиш насилие и т.н