Съвсем скоро се очаква още области да влязат в най-тъмночервена зона. Това заяви проф. Николай Витанов, като съзря и края на „героичната съпротива на Пловдив“. Според него заболеваемостта в областта скоро ще скочи.

Ето и цялата прогноза на математика, която публикува във фейсбук профила си:

Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: настъпление на Омикрон към нови рекорди в броя на регистрираните случаи на ден, но никакви чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден.

Днес е почти 10 000. Да питам крякащите юрдечета, които ми се подиграваха, когато потвърдих това число, което един колега каза първи: Е какво стана юрдечета мои. Колко са случаите днес? Сега крякайте срещу другата ми прогноза:

- ще надминем 1 милион регистрирани случая

- ще надминем 33 500 починали

Нали това беше песимистичната ми прогноза. Докога ще може да крякате по нея - до 19 март, когато се навършват 2 години, откакто бях поканен да правя анализи и прогнози за пандемията. Сега си крякайте, аз ще говоря на 19-ти март.

  1. Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предупреждение го засече на 23-ти декември миналата година. Оттогава минаха 26 дни. Напомням - 4 седмици са 28 дни.

Напомням - прогнозата бе направена в началото на ноември 2021. Да не вземе някое юрдече да забрави.

  1. Базовото репродуктивно число днес е 1.37. Ето, Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, тъй, че твърде големи стойности на това число не се очакват. Но е над 1.3, а както знаете, опасно е да седи 2 седмици така.
  2. Данните за смъртността. Тя е в рамките на очакваното. Омикронът още не се е развихрил. Делта вариантът още го има, а той е доста смъртоносен. По прогнозите пиша 75 - 85 на ден средно за следващите дни.
  3. Няколко думи за картите. Ще спра да публикувам картата по стария план на Министерството на здравеопазването. Може да я заменя с друга, по новия план. Тук ще помисля, коя да е и няма да е много скоро - затрупан съм от сметки.

Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона.

Виждате, че героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни.

  1. Имаме дифузно разпространение на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца
  2. Виждате, че Омикронът е силно разпространен, но не във всички области. Пожарът гори с различна интензивност на различните места. Има области където гори силно и такива, където гори доста по-слабо. Като се засили горенето в тия последните области, в тия първите доста ще е изгоряло. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така.
  3. Заетостта на леглата. Опитвам сед а обясня, че не се следи само факторът заетост на интензивни легла. Не се разбира. Добре, от утре ще пусна нова картинка, та да видите, че се следят и други фактори. Мултифакторен анализ - запомнете това.
  4. За активните елементи вече ви я ясно - правителството и вие сте активни елементи в системата и може да дестабилизирате един или друг сценарий. Когато прогнозата е наблягоприятна, правителството маже да се опита да я дестабилизира и да насочи системата към по-благоприятен сценарий. Това е контрол. Някои го бъркат с управлението. Управлението е друго нещо, там степента на контрол е много по-голяма. Ако я имаш - управляваш. Ако я нямаш - може само да се опиташ да контролираш. Сега приложете това към глигана, бягащ през люцерната, та да ви стане малко весело, че не може само неприятности да ни валят върху главите.
  5. Вие също сте активни елементи в системата и може да влияете върху ситуацията. Помислете си - имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ СЕ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.

Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и тотален локдаун. Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Каквото си го направим, такова ще е.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.