Двайсетина души се събраха днес пред пловдивския Окръжен съд, за да подкрепят майката на Буда - Галя Танева, която обжалва решението на съда да я настани в психиатрия. 

В началото на миналата седмица Районен съд-Пловдив реши Галя Танева да се лекува в психиатрията през следващите 30 дни. Последните 2 седмици, през които тя е на лечение в центъра, са ѝ повлияли много добре на психичното здраве. По време на заседанието в Районния съд, адвокат Костадинов поиска от магистратите 43-годишната жена да продължи лечението си в домашни условия, но искането му не беше уважено.

Диагнозата на Галя Танева е лека форма на шизофрения, но според защитникът ѝ, след приключване на лечението тя ще е изцяло нов човек.

Галя Танева привлече общественото внимание, след като три години отказваше да регистрира своето дете в „дяволската система”. Така то нямаше ЕГН и не можеше да се възползва от каквито и да е социални придобивки. Детето, кръстено Буда, е родено от нея у дома, без лекарска помощ. Оказа се, че това не е първото раждане в домашни условия на майката. За съжаление първият опит е бил неуспешен и детето е починало.

3-годишното момченце Буда вече има законно име и служебно издадени документи. Детето получи името Атанас, а към момента е настанено със статут на временна закрила в приемно семейство. То ще има личен лекар и ще може да посещава детска градина.

“Случаят е такъв, че има посегателство върху една майка и нейните родителски права, дадени от Бога. Сега някакви чиновници приемат нео-либерални закони. Всяко нещо, което е антисемейно, е пагубно за един народ. Никой няма право да извежда дете, ако майката не е криминално проявена. Тази практика за отнемане на деца трябва да спре. Какво му трябва на детето - майка или ЕГН?”, заяви Даниела Павлова пред Съдебната палата в Пловдив. Жената е тук да защитава Галя.

Нейните поддръжници се опитаха да влязат в съда, но бяха спрени от съдебната охрана. 

Очаква се решение по делото, което ще се гледа при закрити варти.