Огромен жилищен комплекс, строен от Георги Чалъмов – Гербера унищожава цяла индустриална зона,  нарушавайки редица закони, очевидно с институционален чадър. Това заяви на пресконференция Иван Къндев, който е собственик на фирма, засегната от строителството на новия комплекс на „Гербера” в „Тракия” върху бившия завод „Оптела“.

Къндев има фирма за производство на електроника в зоната, която винаги е била индустриална, но неговия бизнес е пред угрозата да бъде затрит, както и редица друга предприятия около него.

По думите на бизнесмена в разрез с всички нормативни правила „Гербера” получава през 2020 година право да построи редица 48-метрови сгради около производствената зона. Въпреки че към тогавашна дата според ОУП се позволява до 20% жилищно строителство, той прави комплекс с изцяло жилищни функции. Вероятно първоначално за „апарт хотел”.  Тогавашният ПУП – ПРЗ освен, че е противоречие с ОУП, той  нарушава и екологичните норми и законодателство.

"Гербера" вдига 16-етажни сгради на мястото на зала "Оптимум", застроява нови 50 дка в "Тракия"Ново жилищно гето ще се появи върху доскорошните промишлени зони

„Не може да има жилищни комплекси над височината на производствени зали. Например нашите комини са на 12 метра височина,  като всички изпарения от тях ще влизат в прозорците на жилищата. Отделно трябва да има отстояние от 50 до 100 метра, което също не е спазено”, обясни Къндев.  Проблем ще е и шумът, тъй като в зоната се позволява до 70 децибела, а в жилищните зони са далеч по-малко.

Огромният проблем според Къндев е, че в екологичното законодателство няма „заварено положение”. Това означава, че утре, когато се построят комплексите, то от институциите могат да затворят всички производствени бизнеси, защото нямат нужното отстояние от жилищните сгради.

Другият проблем, който бе изтъкнат от бизнесмена е, че на „Гербера” няколко пъти се сменят ПУП-овете за строителство в зоната, а накрая той строи нещо съвсем различно от това, което му е позволено.  За всички тези констатирани нарушения са сезирани от ДНСК, но и този момента нямат отговор. Сигнали са пускани и към прокуратурата, но там вече веднъж са отказали да образуват досъдебно производство.

На следващо място след приемането на новия ОУП на практика всички производствени зони в града се променят в жилищно строителство. Така из целия град е заложена бомба, че при строеж на жилищно строителство, то всички производствени зони могат да бъдат унищожени.  Вече дори се събира подписка от всички предприятия в града.

Къндев заяви, че фирмите в зоната около новия комплекс на „Гербера” са внеси  сигнали към главния прокурор, министерствата на регионалното развитие и на околната среда .  

„В контекста на премахването на всички производствени зони в рамките на град Пловдив, ще пострадат стотици производствено-складови предприятия със законни дейности. Ще се нанесат щети на инвестиции за много милиони левове и загуба на хиляди работни места. Ако всички тези фирми започнат да съдят общината за обезщетение поради нанесените щети ще стане страшно. Всички пловдивчани ще плащат, за да може определени строителни фирми да вземат едни милиони от строеж на жилища. А и не се знае дали от тези милиони не се пълнят и едни други касички?”, каза Къндев. Той заяви, че всичко около строителните книжа на „Гербера” и новия ОУП говори за тежки случаи на корупция,  както и институционален чадър. Той попита, ако се докаже корупция за тези нарушения от длъжностни лица, дали ще влязат в затвора или просто ще бъдат уволнени.