Градската тоалетна до Цар-Симеоновата градина и Пеещите фонтани многократно е изглеждала в изключително занемарено състояние, а хигиената често е под всякаква критика. Някои граждани рядко се престрашават да я използват, но въпреки това се намират и такива, които се възползват от услугата често. 

За състоянието, в което се намира тоалетната неведнъж взаимно са се обвинявали пловдивчани и общинското предприятие ОП "Чистота". Обикновено гражданите се оплакват от липсата на постоянно почистване на тоалетната, а от предприятието твърдят, че такова има, просто гражданите не умеят да пазят чистота и често дори и разбиват врати, тоалетни чинии, клекала и злоупотребяват.

Многократно до редакцията ни са пристигали сигнали във връзка с хигиената, подкрепени със снимки, на които гледката е наистина покъртителна. След бърза реакция на ОП "Чистота" обаче, тоалетните биват измити и преведени в по-приветлив вид. 

След поредния сигнал във връзка с лошото състояние на обществената тоалетна, медията ни направи проверка на място, която установи, че хигиената беше приемлива. Друго обаче, което прави впечатление е, че действително вратите на тоалетните са надраскани със спрейове, различни надписи и други екстри, което едва ли е творение на служители от "Чистота".

От предприятието напомниха, че от 1 април 2019 г. обществените тоалетни в Пловдив, с изключение на автоматизираните на ул. „Железарска“, са безплатни. Тогава е съкратено и специализираното звено с около 20 души персонал, ангажиран единствено с тяхната поддръжка.

След тази дата тоалетните се почистват от служителки на предприятието, които метат прилежащите улици, два пъти дневно – в началото и края на работния им ден – в 06:30 и 14:30 часа. Тогава става и зареждането с консумативи.

Тоалетната в Цар-Симеоновата градина е с удължено работно време до 22:00 часа и е с автоматизирано заключване.

Ето какво още коментираха от ОП „Чистота” по отношение на хигиената в тоалетната в Цар-Симеоновата градина:

„Покъртителното“ ѝ състояние се дължи на част от хората, които я ползват. Работниците на „Чистота“ чистят, а не замърсяват, поставят ролките тоалетна хартия, а не ги разпиляват. Не чупят нито чешмите, нито вратите, а ги поправят.

Отново се поправят счупени кранчета. Вратите бяха избити така, че имаха само рамки, но пак бяха възстановени.

Ако гражданите искат безплатните обществени тоалетни да са чисти, трябва да ги пазят чисти",  заявяват от „Чистота“.

За да се гарантира по-добро качество на този вид услуга, сегашните 9 безплатни тоалетни са включени в годишната програма за управление на общинската собственост. Идеята е те да бъдат дадени под наем чрез тръжна процедура.

За пореден път! Обществената тоалетна в Цар-Симеоновата градина е в покъртително състояниеЛипсва табела на мъжката тоалетна, вратите са разбити и хигиената е под всякаква критика