Управлението на водните ресурси е една от областите, в която община Пловдив и посолството на Израел в България ще обменят опит и ще си сътрудничат в бъдеще. Това стана ясно на среща между кмета Здравко Димитров и посланик Йорам Елрон. Вече са инициирани разговори по темата и с представители от различни министерства. Намерението е висококвалифицирани експерти от Израел да обменят опит с български специалисти, най-вече за намаляване на загубите на питейна вода, също и за прилагане на технологии за подмяна на остарялата водна инфраструктура.

Здравко Димитров запозна  дипломата с дългогодишния проблем с водоснабдяването на града. „За мен е изключително важно да реша този въпрос за пловдивчани. Затова и проектът за каскада „Въча“ е един от приоритетите в моя мандат“, каза той и допълни, че смята да постави темата на дневен ред пред редовното правителство.

Кметът обясни, че проектът е включен в Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО), заедно с градската железница и Околовръстното шосе. Очакванията му са и през новия програмен период да може да се разчита на европейско и държавно финансиране, необходимо за реализирането на проектите.

Негово превъзходителство сподели, че Пловдив е знаково място за еврейския народ,  който пази спомена за спасените от лагерите на смъртта български евреи.

По време на срещата, в която взеха участие и заместник-кметовете Стефан Стоянов и Йордан Ставрев, бяха припомнени и успешно реализираните съвместни проекти в областта на културата като и двете страни изразиха намерения за задълбочаване на връзките в тази посока.