Отново изненада в Пловдивската дирекция на МВР,  Георги Машонов  е новият директор, който ще ръководи полицията в град Пловдив. Преди минути той бе представен пред ръководния състав на областната дирекция, като той поема поста с постоянно назначение. За представянето от София пристигна служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

До момента Машонов бе началник на РУ Труд, а преди това бе начело на  2 РУ в Пловдив. За представянето от София пристигна служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Министър Илков коментира пред медиите, че не е открил пропуски в ръководеното на ОД МВР - Пловдив, а основната причина за новото назначаване е, че предходният директор е бил временно изпълняващ длъжността. От министерството са искали да има постоянен ръководител и са се спрели на Георги Машонов. 

„Вие го познавате, той е  дългогодишен служител на МВР. Доказан е професионалният му опит, бил е на няколко ръководни позиции. Съставът го познава и обществеността също, разчитам изключително много на него, защото се е доказал като добър служител. Наистина исках да има директор с постоянна заповед, който да даде сигурност и да мотивира колегите, предстои от тук нататък организиране на  едни честни избори” заяви пред  Атанас Илков. 

Относно рокадите в други градове, Илков посочи, че трябва да се запознае с работата на всички областни дирекции и ако констатира слабости, тогава ще мисли за смени. „За сега не планираме такива смени. В Пловдив не съм казвал, че има пропуски и това не е причината за смяната”, заяви още служебният министър.

Георги Машонов, заяви, че иска малко време преди да направи официален коментар. След като се запознае с работата на ОДМВР Пловдив  той ще говори пред медиите.

Смяната идва след изявления на Илков, че няма да прави кадрови промени в областите. 

Досегашният изпълняващ длъжността директор на ОД на МВР в Пловдив бе  Димитър Събчев  издържа на поста само 22 дни.  Той бе назначен, след като  тогавашният вътрешният министър Калин Стоянов поиска  оставката на бившия директор  Георги Чергов заради застреляния  полицай от собственото му 7-годишно момче.

Това се случи в сградата на Специализираните полицейски сили, където се работят служителите на Групата за Специализирани тактически действия. Убитият Николай Филипов бе инструктор по стрелба във въпросното поделение. 

Димитър Събчев бе заместник директор на пловдивската полиция от септември м.г. Той бе на същия пост и до 2021 година.

Димитър Събчев е новият директор на пловдивската полицияРокадата идва седмица след трагедията, при която 7 -годишно дете застреля баща си в сграда на дирекцията