Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов се срещна с директори и учители на общински училища, за да обсъдят политиките в модернизирането и дигитализацията на образователния процес. На срещата присъстваха 45 представители на общински учебни заведения.

Основен акцент в дискусията беше постигнатият напредък в обучението по модела 1:1 (един ученик – един лаптоп), който помага на учениците да усвоят важни дигитални умения.

Към момента работещите паралелки по метода 1:1 са 21 в 10 общински училища.

„Очаквам през новата учебна година паралелките да са повече от 60 в поне 15 училища", съобщи Стефан Стоянов. “Технологиите са само средство да модернизираме българското образование и ако го използваме умно ще имаме още по-добри резултати“, допълни той.  

Стоянов припомни, че програмата за дигитализация и облачни платформи вече е получила няколко международни отличия, сред които две номинации в голямото състезание за политически практики „Иновации в политиката – Виена“ и признание от Европейската комисия. Само преди седмици Пловдив стана един от 50-те отличени града в света на американската класация Smart50, въвели съвременни умни технологии в обществения живот с въвеждането на облачни технологии в образованието и програмата 1:1. Компания на Пловдив в тази класация правят градове като Токио, Сан Франциско, Стокхолм и др.

По време на срещата учителите споделиха, че модернизирането на съдържанието на учебния материал и иновативният подход на преподаване са довели до повишаване на успеха на учениците. Преподавателите апелираха към използване на технологиите на новото време и отбелязаха, че децата са изцяло подготвени за работа с тях.

Стефан Стоянов пък увери, че Община Пловдив ще продължи да инвестира в училищата през Общинската образователна програма и че съвременните технологии в клас са основен приоритет за общината. 

Община Пловдив започна внедряването на облачни технологии през 2016 г. с въвеждането на платформите на Гугъл и Майкрософт. Към днешна дата всички 52 общински училища разполагат с активирани облачни услуги, обучени са близо 1000 учители и служители. Над 100 учители са сертифицирани по програмите Google Certified Educator. За седма поредна година Община Пловдив финансира обучения на учителите и инвестира в специална техника и оборудване за училищата. Дигитализацията и модернизацията на образователния процес са сред най-приоритетните политики на общинската образователна програма.