На 12 и 13 юни 2024 г. в гр. Люблин, Полша се проведе четвъртото издание на Конгреса на местното самоуправление от инициативата “Три морета”, както и икономически форум. Конгресът се провежда под патронажа на президента на Република Полша Анджей Дуда и представлява ежегодно международно икономическо събитие, което събира представители на държавните администрации, местното и регионално самоуправление, науката и бизнеса на държавите-членки на инициативата, чиято основна цел е насърчаване на сътрудничеството между 12 европейски държави в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

„Споделянето на ценностите като сигурност, свобода и просперитет с Украйна, Беларус, Молдова, Грузия и страните от Западните Балкани трябва да бъде приоритет за Полша и другите европейски държави. Русия трябва да бъде победена в Украйна и да загуби влиянието си в Беларус и Източна Европа като цяло.“ каза полския президент в своята реч на конгреса.

Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев присъства на двудневния конгрес, където се срещна с президента на Полша Анджей Дуда, като успяха да обсъдят някои важни теми свързани с регионалното и икономическо развитие на двете страни. Малко по-късно през деня, инж. Зюмбилев заедно с посланикът на България в Полша Маргарита Ганева се срещнаха и с Маршала на Люблинското Войводство Ярослав Ставярски, където обсъдиха различни казуси свързани с по-устойчивото сътрудничество между Пловдив и Полша. Поеха се ангажименти за съдействие относно развитие на туризма между страните чрез пускане на самолетна линия Пловдив – Вроцлав, Пловдив – Варшава, представяне на Пловдив като културен център на предстоящия ежегоден туристически форум през есента във Варшава, както и сключване на споразумение за сътрудничество между Пловдив и Вроцлав. „Това споразумение ще има за цел да насърчи взаимното разбирателство, приобщаването и културното многообразие, както и да развие възможности за гражданска активност чрез побратимяване на градовете и обмен на граждани.“ Каза на срещата инж. Зюмбилев. Маршал Ставярски получи покана от името на областния управител за посещение на Пловдив и региона.

Областният управител на Пловдив взе участие и в един от дискусионните дебати по време на конгреса: инфраструктура на три морета и проектът Виа Карпатия.

Виа Карпатия е стратегически транспортен коридор, който играе ключова роля в свързването на Северна и Южна Европа. В него участват много държави, включително България, Литва, Полша, Украйна, Беларус, Словакия, Унгария, Румъния, Гърция, Хърватия и Турция. Също така допринася за динамичното развитие на източните региони на страната, подобрявайки тяхната достъпност и инвестиционна привлекателност. 

Темата на инж. Зюмбилев беше възможността за по-устойчиво сътрудничество между държавите, премахване на бариерите за пътуване и търговия, както и Пловдив като главен икономически център на България. По време на дебата се обсъдиха и проблеми, с които се сблъскват отделните региони в областта на регионалното развитие, както и ефективните решения за тях. Инж. Зюмбилев направи анализ на ползите за регионите в икономическата, социалната и екологичната сфера.

След края на двудневния форум, всички официални гости бяха поканени на гала вечер в два етапа – музикална програма и официална вечеря в люблинската филхармония.