Предстоящата реализация на Водния проект на Асеновград, който е на стойност от 110 милиона лева, може да е в основната на атаката срещу кмета Емил Караиванов. Това предположение изказа адвокатът му Красимир Алексиев,  но уточни, че  не иска да влиза в конспиративни теории или да прави внушения.  

Емил Караиванов и главният архитект Константин Атанасов остават на длъжност, след като Окръжният съд не прие доводите на прокуратурата, че двамата могат да възпрепятстват разследването.

Прокурор Георги Гешев заяви, че ще обжалва решението на съда. Той каза още, че срещу кмета на Асеновград  вървят и още няколко разследвания -  за договори за сметосъбирането, саниране на жилищна сграда и промяна на няколко ПУП-а.

„Вярвам на правораздавателните органи, че ще вземат справедливо решение.  Аз съм спокоен и нямам никакви притеснения относно обвиненията”, бе краткият коментар на кмета на Асеновград.  Той допълни, че ще съдейства изцяло на органите на реда и разследването.

По време на заседанието от прокуратурата изтъкнаха, че не разполагат с всички документи, което ясно показвало, че ако Караиванов е на поста си, той ще попречи на разследването.

„Прокуратурата имат абсолютно всички документи по делото. Най-вероятно не са ги видели. Въпросните 32 фактури са предоставени веднага на разследващите, но защо не са ги прочели – не знам.  Същият е и случаят с обвинението за промяна на ПУП-а в Метошката махала. Според прокуратурата парцелът е в групов паметник на културата, но всъщност той е в друга зона, която се води в превантивна, а не защитена зона. Явно и тук прокурорите не са чели закона”, каза адвокат Алексиев.   По думите му обвинителите са се изживявали като медийни герои и са хвърляли всякакви неща в общественото пространство, за да се нагнети общественото мнение.

„Няма 1000 страници СРС-та, както твърдят от прокуратурата. Няма и обвинение за 200 000 лева, а за 80 000 лева, които евентуално може да стане 200 000…”, каза още адвокатът. В самите записи от ДАНС също не фигурира кметът, а само неговото име е споменавано от няколко души.

Очаква се до три дни от съда да насрочи датата за обжалването в Апелативен съд, който трябва да вземе окончателното решение дали кметът Караиванов и главният архитект да остана на длъжност.

Първата новина ТУК