С богата програма и поредица от мероприятия, Куклен ще отбележи 20 години от обявяването на града за общински център. Концерти, конкурси, кино под звездите, заря, крос са част от поредицата прояви, включени в календара от събития, с които Община Куклен ще отбележи своя юбилей.

Старта на празничния маратон от събития вече е даден с обявяването на  конкурса “Куклен през моите очи“ за есе, рисунка или снимка. Организаторите символично са определили три  категории без ограничение във възрастта на участниците. Крайният срок за получаване на творбите е до 13 август 2021 г., а най-добрите произведения ще бъдат селектирани в специално  книжно  издание,  финансирано от община Куклен.

Как е изглеждал Куклен през годините, е другата стартирала инициатива на общината, като събраните стари семейни снимки от жителите на града  и прилежащите му населени места, ще покажат в изложба през септември.

На 1 и 2 юли централният площад в планинското градче ще събере жителите и гостите си на кино под звездите. На огромен с размерите си екран 17:14 метра, в две поредни вечери, зрителите ще имат възможност да гледат хитови заглавия от българското и световното филмово изкуство. Най-новата българска лента „Жигули“ и едноименния документален филм за живота на световната легенда „Ятаган“  са изборът  на организаторите. Те са подготвили изненада и за най-малките фенове на седмото изкуство с анимацията “Великото пътешествие“, който ще се прожектира в зрителната зала на читалището.

Кулминацията на тържествата по повод 20-годишнината на община Куклен  ще бъде на 3 юли. Денят ще стартира с крос под надслов „20 километра за 20 години Община  Куклен”  и се организира от КЦМ 2000 АД. В кроса  ще вземат участие жители на общината, служители на КЦМ, а стартът ще бъде даден от кмета  Мария Белчева и главния изпълнителния директор на компанията Румен  Цонев.

Участниците в състезанието ще минат по предварително начертан маршрут- База КЦМ Копривки - х. Здравец - Чернатица - Бяла черква - Студенец -  х. Здравец - База КЦМ Копривки.

Екземпляр от последното издание на „Диви разкази“ на Хайтов, ще получи  всеки участник в кроса от Община Куклен.

Вечерта Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай ще отслужи тържествен благослов за здраве, а ген. Явор Матеев ще приеме  строя на представителните роти от 68-а бригада специални сили по повод празника на тържествената проверка-заря. Виртуозите от оркестър  “Приятели“ ще огласят празнуващото градче до късно вечерта с 
фолклорните си изпълнения.