По 4-5 човека дневно даряват кръвна плазма в Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив. Това съобщи пред TrafficNews директорът д-р Соня Джевизова-Амалиева.

Изискването към всеки дарител е не само да е преболедувал COVID-19, но и да има документ за това. Доскоро за такъв се приемаше единствено положителният PCR тест. След като Европейската комисия излезе с трактовка, че може да бъде признат и друг равностоен тест, вече е въведено и в пловдивския Кръвен център.

„Това може да е тест за антитела или епикриза. Но документът трябва да е официален, издаден от сертифицирана лаборатория. Миналата седмица бяха дошли хора с някаква бележка, на която нямаше нито номер на изследване, нито адрес. Няма как да го приемем”, посочи д-р Джевизова.

На всеки дарител се правят първо стандартите лабораторни изследвания и след като излязат резултатите, той се планира за процедурата плазмафереза. Изискването е да е на възраст от 18 до 65 години, в момента да се чувства здрав и състоянието му да не налага прием на медикаменти. Ако има положителен PCR тест, трябва да са минали поне 40 дни от датата на изследването. Не всеки преболедувал COVID-19 има антитела, затова в момента на даряване се прави и това изследване.  

„Всичко зависи от вида на изследването, което представи. При различните изследвания се взимат различни срокове. Едно е ако има епикриза – лежал е в болница, друго, ако е изследван в лаборатория и има имуноглобулини, трето – ако има положителен PCR резултат. Има хора, чийто PCR тест е отрицателен, но имат антитела. Просто във всеки конкретен случай трябва лекарят да прецени. Затова който желае да дари, нека заповяда при нас, ние ще направим необходимите изследвания”, обясни д-р Джевизова.

Нейните наблюдения са, че около една трета от дарителите, които посещават Кръвния център, не отговорят на изискванията. Най-честите причина за това са преболедуван хепатит В или липса на антитела.