Карантиниране на ученици от пловдивско училище създаде неудобство на деца, родители и институции. Неяснотите в наредбите, постоянно променящите се мерки и преминаването в различни цветови зони, в комбинация с онлайн обучение и смесени паралелки са само част от нещата, с които родителите се сблъскват всекидневно като информация, а това рефлектира най-вече върху децата в дългосрочен период.

Случаите на COVID-19 в Пловдив продължават да се увеличават и днес потвърдените лица с инфекцията са 456. Според последната справка от днес, градът е със заболеваемост от 471 души на 100 000, което ни поставя на прага на тъмночервената COVID зона, където от своя страна ни очакват нови и по-строги мерки.

Днес родители от пловдивското основно училище „Антим I” ни сигнализираха как децата им попадат „под карантина” заради болно дете от друг клас. В понеделник 18.10 един от малчуганите от 4-ти клас се оказва, че е с положителен антигенен тест за COVID.

Според официалните  „НАСОКИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ДЕЙСТВИЯ В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В УЧИЛИЩАТА” публикувано в сайта на МОН следва целият клас и контакните лица на детето да бъдат карантинирани.

В случай на положителен резултат за COVID-19 на ученик:

  • Родителите следва да информират директора на училището, който трябва незабавно да се свърже със съответната РЗИ и да ѝ предостави списък с учениците и учителите, които са били в контакт с ученика, в съответствие с указанията на РЗИ.
  • В зависимост от характеристиките на сградата и броя на контактните лица мерките могат да включват карантиниране на една или няколко паралелки/клас или на цялото училище в зависимост от указанията на РЗИ.
  • За идентифициране на контактните лица и мерките, които следва да се предприемат в училището, се разпорежда Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Директорът на съответното училище спазва предписанията на РЗИ.

Карантинирането обаче трябва да стане от петък 15.10, защото тогава последно детето е посещавало училището, тъй като събота и неделя са почивни дни. При смесването на два класа обаче, става така, че освен съучениците на детето, под карантина попада и другият клас. Има обаче деца, които не посещават смесената паралелка или са отсъствали въпросния ден, които се оказва, че също попадат под карантина.

Според точка 2, карантинирани могат да бъдат една или няколко паралелки/клас или цялото училище в зависимост от указанията на РЗИ. От точка 3 разбираме, че за идентифициране на контактните лица и мерките, които следва да се предприемат в училището, се разпорежда Регионалната здравна инспекция (РЗИ). След излизането на предписанието от РЗИ става ясно, че следва да се карантират само учениците от двата класа, които са били контактни на детето, съгласно списъчния състав предоставен от учебното заведение. Предписанието е съставено днес, след като вчера (понеделник) е подаденият към РЗИ случай на COVID. В край на сметка става ясно, че децата без пряк контакт с разболялото се дете, няма да бъдат карантирани.

Припомняме, че според нормативната уредба всяко училище може да премине в онлайн обучение по предложение на директора и одобрено от министъра. За това е нужно да има праг от 10% болни ученици и педагогически персонал.

При преминаване в тъмночервена зона, следва ротационен принцип на обучение, като с приоритет за присъствено обучение ще бъдат учениците в началните класове от 1-ви до 4-ти клас. Другите целеви групи са онези, на които предстои кандидатстване – 7-ми и и 12-ти клас.