Дете на 9 години успя да осъди пловдивското ДКЦ 5 за 39 хиляди лева, след като на излизане от рентгеновия кабинет се спънало на необезопасен праг и се потрошило. Вследствие на това непълнолетният ищец бил прикован за леглото над 5 месеца, като не можел да практикува и любимия си спорт. Болките били непрестанни, пише още в съдебното решение.

Инцидентът е от 25 юли 2018 година, когато детето посетило „Диагностично -консултативен център V” , защото имало проблем с походката, вследствие на плоскостъпие и бърз растеж. То трябвало да си направи рентгенография, но при излизане от рентгеновия кабинет,  се спънало в прага на вратата, който бил висок и нямало и обозначения, и предупредителни табели. Така кракът на ищеца не е стигнал нивото на пода в коридора, политнал и паднал на дясната си страна.

Момчето започнало да пищи от болка и заплакало. С помощта на служители непълнолетният бил отнесен на рентгеновата маса, за да му се направи нова снимка. Веднага майката, а не медицинският екип от ДКЦ-5 позвънила на телефон 112.През това време болките на детето се увеличили, но никой не му е указал лекарска помощ. По-късно в болнично заведение било констатирано сериозно  счупване в бедрената част и затова била извършена тричасова операция.

По препоръка на лекарите обаче детето не трябвало да стъпва на крака повече от пет месеца. От  съдебния акт става ясно, че  след операцията ,в продължение на месеци болката в областта на счупването била много силна,по цели нощи детето не можело да спи спокойно,приемал непрекъснато обезболяващи медикаменти. Първите три - четири месеца не е могъл да стане и да отиде сам до тоалетната при нужда и се налагало майка му или баща му да му осигуряват помощ. През този период детето не посещавало училище и не тренировките на любимия си спорт-волейбол , като се наложило да прекрати спортната си дейност. Година по-късно детето е претърпяло нова хирургична интервенция .  

В материалите по делото се казва, че монтираният допълнителен праг бил боядисан в същия цвят като пода и почти се сливал с него и по тази причина не се забелязвала разликата в нивата. Твърди се, че от проявената небрежност на служителите на лечебното заведение се е стигнало до това състояние на детето. То се страхувало да изкачва стълби и вече не можело да посещава допълнителни спортни мероприятия.

За причинените болка и страдание и последствията от инцидента 9-годишния, с разрешение от майка си, предявил частичен иск от 4 хиляди лева, който е представляваща част от цялата претенция в размер на 50 000лева. Той бил разгледан от Районен съд-Пловдив, и имало влязло в сила решение. Така 9-годишният изискал от Окръжен съд Пловдив да осъди ДКЦ-5  да изплати на пострадалия 46 000 лева, представляваща остатъкът от цялата претендирана сума.

В хода на делото вещото лице е обяснило, че всичко по лечението на момчето е минало успешно и след приключване на оздравителния процес не се очакват усложнения за в бъдеще, както и възникване на други заболявания в тази връзка. В съдебния акт пише още, че препоръчитеолно не е трябвало да стъпва на крака си 3 месеца. Медикът е обясил още, че предразполагащ фактор за развитието на други проблеми е било и плосостъпието на детето.

След като Окръжен съд – Пловдив е разгледал материалите по делото и е взел предвид възстановителния процес на детето  е преценил, че частичният иск е приет основателно. Магистратите са отсъдили обаче, че справедливото обезщетение е в размер на 39 хиляди лева. Тоест остава да се изплатят на детето още 35 хиляди лева.

Освен това магистратите са осъдили ДКЦ 5 да заплати още 2 200 лв разноски по делото.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд Пловдив.