Пореден рязък обрат при съдбата на парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. От 12 април имотът в северната част на града е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител Росен Раев. Теренът от 16 дка е пуснат на първоначална цена от 14 417 120 лв. /7 371 356 евро/, като офертите на наддавачите се приемат от 15 април до 15-то число на следващия месец. В средата на май се очаква да стане ясно дали паркът има нов собственик и кой е той.

Обявата за публичната продан е съпроводена от дългове на фирмата „Парадайс Гардън Резидънс“ на Байрям Солак, който по документи е едноличен собственик на парка. В обявлението на ЧСИ Раев е записано, че по изпълнителното дело върху имота има наложени тежести – искова молба от фирма „Евроспорт ИН“ ЕООД, възбрани от НАП и от „Тарамекс“ ЕООД.

Припомняме, че през 2019г. по време на среща при тогавашния областен управител Здравко Димитров стана ясно, че стойността на парка е оценена на 14 млн. лева. Собственикът му обаче обяви, че няма намерение да го продава.

Паркът зад пловдивския хотел "Санкт Петербург" струвал 14 милиона, но собственикът му не го продаваРаботна група ще обсъжда бъдещето на имота от понеделник, протестиращи, местна власт и инвеститор се договориха

Публичният търг за парка идва в особено време – непосредствено след решение на Административен съд-Пловдив, което може да се окаже ключово за съдбата на зеленото каре. Както медията ни писа, в началото на април бе отменено отреждането на парцела за озеленяване при промяната на Общия устройствен план на града. Делото бе по жалба на фирмата собственик „Парадайс Градън Резиденс”, която се обяви против статута му в „Оз” в изменението на ОУП от 2022 година.

Преди това парцелът попадаше в три различни устройствени показатели – за комплексно застрояване, терени за образование и здравеопазване и една част за озеленяване. Отделно собственикът на парцела притежава ПУП, който е за „комплексно застрояване” и позволява 22-етажно строителство. В обявлението на съдия изпълнителя от 12 април също е записано, че трайното предназначение на територията е урбанизирана, начин на трайно ползване – комплексно застрояване“.

С отявлено противоречиви мотиви Административен съд обявява, че отреждането за озеленяване се явява в нарушение и осъди Община Пловдив да плати 13 500 лева разноски и близо 5000лв. адвокатско възнаграждение. Местната администрация има срок от 14 дни да го обжалва.

Съдът отмени отреждането на парка зад хотел „Санкт Петербург” за зеленинаСпоред мотивите на съдиите промяната на ОУП за парцела от 16 дка не защитено правото на собственост

Още нещо любопитно буди подозрение, че обявяването на търга може да се окаже афера, скалъпена от самия Байрям Солак – едноличен собственик на капитала в „Парадайс Гардън Резидънс“. 

Кой стои зад фирмите, наложили възбрана над парка? Както вече споменахме освен от НАП, тежести са наложени и от частните дружества „Евроспорт ИН“ и „Тарамекс“. 

Първата е свързана с пловдивския адвокат Румен Исов, който от началото на века върти бизнес в района на парка. Първо като наемател на спортните площадки в парка и на търговки обект на съседната улица „Сърнена гора“ 1, тогава през фирма, управлявана от бившата му съпруга. Исов продължи наема на общинския имот, дори след изтичане на договора, което доведе до дългогодишна съдебна битка между него и районната администрация на „Северен“. В крайна сметка загубена от „Евроспорт ИН“.

Именно въпросните спортни площадки – тенис кортове, попадащи на територията на парка, и във владение на Исов по всяка вероятност са основание за налагането на възбрана от „Евроспорт ИН“.

Другото дружество „Тарамекс“ пък се управлява от Ахмед Абделдайем. Проследима връзка между тях е фирмата „Гардън Сити Пловдив“, чийто капитал се владее от „Тарамекс“. За кратко неин управител е било лицето Борислав Златанов Борисов, което в момента е назначено на този пост във фирмата на Солак.

Удариха Байрям Солак със солен акт заради строителството на комплекс на Таха РахманДвама от служителите на "Солак 77" работили на обекта без трудов договор

Тази особена обвързаност буди подозрение, че зад публичната продан на 16-те дка зад хотел „Санкт Петербург“ може да стои схема за откупуването на имота от фирми, близка до сегашния собственик. А кой ще е новият владетел и дали той ще се възползва от спорното в момента отреждане на имота за озеленяване или застрояване – предстои да разберем!

От друга страна, настоящото положение е възможност на Община Пловдив да участва в публичния търг и да придобие отново собствеността над парцела. Този план обаче е трудно осъществим, тъй като изненадващи разходи от 14,4 млн. лв. сериозно биха обременили бюджета на местната администрация.