Много спортни обекти, много улици и булеварди, малко паркове и зелени пространства. Това е най-общо казано за Капиталовата програма на Община Пловдив за 2023 година. Временният бюджет на Общината вече е изготвен, като е изпратен до общинските съветници, които ще го гласуват на 6 април.

На практика новата рамка е почти идентична с тази от 2022 година, както при приходите, така и разходите. Последният бюджет обаче завърши с над 40 млн. лева дефицит, а „изкуственото помпене” на новата рамка, може да доведе до сериозни проблеми в края на годината.

Въпросният временен бюджет ще действа до приемането на държавния. По закон първо трябва да се приеме рамката на републиканския бюджет, едва тогава общините да гласуват свои. Заради невъзможността на 48-то Народно събрание да гласува финансова рамка, от Министерството на финансите изпратиха методика общините да гласуват временни бюджети, за да не изпаднат в колапс.

Какво показва капиталовата програма на Пловдив?

Общата й рамка е 252 млн. лева, които са за  инфраструктурни обекти, оборудване, отчуждаване на имоти и закупуването на дълготрайни материални активи. В рамката са и редица дейности, които вече са реализирани, но все още не са разплатени.

От тези 252 млн. лева - 93 млн. лева са европейски проекти, които се изпълняват. 71 млн. лева са от собствени приходи и целево финансиране, а още 25 млн. лева от неразплатени дейности от 2022 година. 56 млн. лева са от заемите, а 10 млн. лева държавна субсидия.

Правят временен бюджет на Община Пловдив, за да не изпадне в колапс цялата ѝ работаПолитическата криза удря върху общините, редовен бюджет чак през лятото

Спортната инфраструктура

Спортът е може би най-привилегированата област, която намира отражение в капиталовата програма. Стойността на такъв тип обекти е над 70 млн. лева. Логично най-голямо място заемат строителството на двата стадиона – Колежа и Лаута. За първият обект сумата е 23 млн. лева, като от тях 11,8 млн. лева са от заема, 8,5 млн. лева от бюджета и още 2 млн. лева от преходен остатък.

За стадион „Локомотив” сумата е по-голяма, тъй като имат 5 млн. лева неразплатени дейности от бюджета за 2022 година. Общата сума за Лаута е 25 млн. лева.

Следващият най-голям спортен обект, който  ще получи финансиране е ПК „Младост”. За него Община Пловдив тегли 20 млн. лева заем, като 9 млн. лева са заложени да бъдат разходени през 2023-а.  Близо 5 млн. лева са сложени за спортния център в дворовете на езиковите гимназии, който ще се ползва и от детската школа на ФК „Марица”.

Кметът Здравко Димитров все пак е решил да заложи средства за тренировъчните зали в квартал „Христо Смирненски. Сумата там е над 7 млн. лева, но за тази година ще се осигурят 2,8 млн. лева.  Още 1,5 млн. лева са за довършването на зала „Дунав”.   Също така градските власти са заложили 2,4 млн. лева за закупуването зала „Строител”, за която ще бъдат платени 4,8 млн. лева на частната компания. 3,6 млн. лева са заделени за спортни зали към ЕГ „Иван Вазов” и ОУ „Антим Първи”.

Отстраниха още забележки по Колежа, ударно монтират седалкиДовършват вертикалната планировка на съоръжението

Зико инспектира стадион "Локомотив", остана доволен от напредъка на дейностите

Парковете

За сметка на широките пръсти на градската управа за спортна инфраструктура, не така стоят нещата в обновяването на зелената система. На хартия за „екология” сумата е над 25 млн. лева, но в нея са сложени парите за т.нар. безплатни климатици и нова техника на „Градини и паркове” и „Чистота”. Първите средства са за по европейска програма, а вторите от заема.

Реално за обновяването на зелените площи се предвиждат около 6 млн. лева. Най-големият проект е за „Дондуковата градина”, който влезе в последния момент заради отказа от пробива под Водната плата. За нея ще се дадат 3,7 млн. лева от заема през ФУГ. 1,1 млн. лева са за парка на „Гарнизонна фурна”, а 700 000 лева за парк зад стадион „Христо Ботев” на ул. „Месемврия”. 300 000 лева са за парка в „Тракия” на Кан Крум, а близо толкова ще има и за поливни системи.

Окончателно! Без заем за зоопарка в Пловдив, теглят 3,7 млн. лева за Дондуковата градинаОбщинският съвет решава за пренасочването на средствата от пробива на Водната палата

Булевардите

Изненади в пътната инфраструктура няма, като в нея не фигурират нови големи обекти. Единственият нов  обект е реконструкцията на част от ул. „Георги Странски” в район „Източен” за 1,1 млн. лева.  В бюджета фигурират големите ремонти, които вече стартираха, а част от тях са в доста напреднала фаза. Така за ул. „Даме Груев” – 5,5 млн. лева, „Хаджи Димитър” – 4,5 млн. лева, ул. „Царевец” – 5 млн. лева, „Модър-Царевец” – 6 млн. лева, „Голямоконарско шосе” – 9 млн. лева,  „Рогошко шосе” -  3,5 млн. лева, улица „Владая” – 3 млн. лева и други.

9,5 млн. лева са предвидени за отчуждаване на имоти, нужни за реализация на булеварди и нови пътни връзки.

Ей, сега си…! Правят първи копки на Голямоконарско и Рогошко шосеОт 5 входно-изходни артерии в „Северен” само две ще бъдат отворени за движение

Образователна инфраструктура

За ремонти и обзавеждане на училища и детски градини са заложени 8 млн. лева, като 3 млн. лева от тях са за новата сграда на ОУ „Княз Александър Първи”.  Отделно в бюджета са заложени 3 млн. лева за новите ясли на ул. „Стоян Михайловски” в „Съдийски” и 2 млн. лева за детска градина в „Тракия”.

Частично има заложени и за още редица училища и детски градини, които очакват финансиране през държавния бюджет за нови корпуси и основни ремонти.

Удар по Община Пловдив! КЗК отмени избора на строител на ОУ „Княз Александър I” за 9 млн. леваГрадските власти и фирмата на Крум Бурджиев ще обжалват решението на регулаторния орган

Пренареждане?

Рамката може да претърпи значителни корекции до 6 април, а и на самата сесия. В последните години неведнъж бюджетната рамка бе размествана, а още повече, че ситуацията е безпрецедентна, тъй като това не е окончателен бюджет на Община Пловдив.