Багери, които секат дървета близо до острова на Адата, разбуни духовете в социалните мрежи. Кадри как падат дървета на най-големия остров в коритото на река Марица накара пловдивчани и еколози да направят остри постове срещу тези действия.

Островът е с големина около 95 дка, като има малка държавна собственост, която е под сервитута на моста, а останалита част са частна собственост. Тя бяха закупени от пловдивския бизнесмен Ангел Куков през 2020 година.  Самият той каза, че няма информация някой да реже дървета в Адата, като той лично не е възлагал подобни дейности.

Зам.-кметът по екология Иван Стоянов заяви, че дейностите по сечта са част от почистването на коритото на река Марица през договора с „БКС Озеленяване”.

„Не режем дървета на самия остров, който е и частна собственост. Премахнахме растителност, която е до подпорната стена и бяха опасно наклонени”, заяви Иван Стоянов.

Относно бъдещето на острова Ангел Куков заяви, че все още текат процедурите с държавните институции. 

„Искаме да вдъхнем живот на това прекрасно място.  В момента сме на етап РИОСВ – Пловдив, като  очакваме становище от тях”, заяви Куков.

Припомняме, че една от идеите му е там да се премести „Акваленд” , а около него да се изгради паркова среда, която ще бъде подходяща за атракции, релакс и почивка.  Той бе изработил и ПУП, както и фитосанитарна оценка на растителността.

Тя е бе направена от ландшафтните архитекти  Катерина Узунова и  Славка Цочева, като са  изготвили оценката на дървесната растителност с дебелината на ствола на 1,20м, над 15 см. Идеята е при реализацията на намеренията на собственика да се запазят максимално масивните дървесни видове, а съоръженията да бъдат по периферията на острова.

Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата

Ангел Куков: „Акваленд” може да се премести на острова на Адата, искаме да му вдъхнем животСобственикът на най-големия остров в Марица започва широк обществен дебат за бъдещето му