Атрактивни джипове, мотори, АТВ-та и колелета превзеха паркинга на Колодрума. Десетки фенове на офроуда пристигнаха от всички краища на България и от чужбина за старта на офроуд фестивала PLOVDIV OFFROAD FEST. Водачите на мощните машини и техните навигатори провериха возилата си, облякоха екипите си и с мощен рев потеглиха към Родопите.

Над Куклен в продължение на два дни екстремните шофьори ще мерят сили и ще се забавляват. Те са подготвили редица демонстрации и забавления за любителите, децата и начинаещите пилоти.

Цветни, екстравагантни и подсилени – машините приковаха погледите на мнозината любители, пристигнали на Колодрума, за да гледат старта на фестивала. Събитието се организира от клуб „ОФРОУД ПЛОВДИВ“, съвместно с Дoброволно Формирование „ПЛОВДИВ-112“.

Мотото на фестивала е „В планината има място за всички”, а основната цел е да се обединят всички, които обичат да ходят в планината, макар и по различни причини.

От организаторите споделиха пред наш репортер, че искат да покажат на хората, че офроудът не е просто каране някъде. Шофьорите пък не са група хора, които цапат и рушат планината.

„Голяма част от офроудърите съставиха началото на пловдивското доброволно формолирование за бедствия и аварии. Много от нас са се включвали в различни спасителни операции – евакуация от труднодостъпни места, наводнения, пожари, спасителни акции през зимата. Искаме да покажем, че хората, които ходят в планината не се делят на велосипедисти, мотористи и прочие. Планината е място за всички”, разказаха от организацията на събитието.

За офроуд трасета край Пловдив има много. Те са проправени предварително, изчистени и пригодени само за този спорт.

„Хората смятат, че ходейки в гората, ние бутаме дървета. Това не е така. Ходейки, ние почистваме гората. Пречките, които срещаме – има неразбиране. Според мнозина ние ходим, за да разрушаваме природата, да вдигаме шум и да хвърляме боклуци. Има много красиви места и пейзажи, които могат да бъдат видени само с офроуд машини. Една такава разходка е изключително преживяване”, добавиха организаторите.

В рамките на събитието освен състезания за джипове в класовете TROPHY, CROSS COUNTRY и ATV, са предвидени: downhill трасе за байкове, състезание по спортно ориентиране за деца и възрастни, възможност за офроуд шофиране по затворено трасе с инструктор и офроуд разходка, демонстрации и обучения на спасителни дейности на закъсал автомобил, първа помощ при катастрофи, забавни и полезни игри за малки и големи. Във фестивала са включени още тестдрайв на офроуд автомобили.

Входът за всички посетители на фестивала е свободен. TrafficNews.bg е официален медиен партньор на събитието.