900 подписани договора има между Община Пловдив и граждани за подмяната на старите отоплителни уреди с екологични такива. Това съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев. Целта на градските власти е до края на 2023 година да бъдат подменени 3400 стари печки, за което са отпуснати 14 млн. лева.

„Има подадени 2597 декларации от пловдивчани за подмяна на уредите им. Постоянната игра с цените и различното отношение с различните енергоносители, прави ситуацията трудна. Специалистите ОВК посещават отново домовете, за да се търсят нови решения. Има такива кандидати, които са се отказали, а други – отхвърлени, каза Тимчев.

Пловдивчани се отказват от безплатните пелетни камини, Общината връща пари на ЕвропаВсе още не е финализиран договора за покупка на климатиците по програмата за „Чистия въздух”

Старите отоплителни уреди могат да бъдат подменени с климатици, котли на пелети или газ. За първите два вида уреди има сключени договори с фирми доставчици, но не и по третия, като в момента върви обществена поръчка.  Община Пловдив най-после избра и изпълнител за извозването на старите уреди за вторични суровини. Заради вдигането на цената на пелетите и газа, обаче масово пловдивчани по програмата искат да се пренасочат към климатици.

Вчера и местният парламент при решение, с което да се кандидатства по втория етап на програмата.  Пловдив е в списъка с 21 общини, които са включени в новия програмен  период за подмяна на замърсяващите отоплителни уреди с екологични такива, който ще стартира от първото тримесечие на 2023-а.

Провал или успех? Пловдив взима още 28 млн. за смяна на кюмбетата, но е в „Б” листата на общинитеСлагат фотоволтаични системи през новия програмен период, но на определени групи

От предложението става ясно, че Община Пловдив е одобрена за получаване на 100% безвъзмездна финансова помощ до 28 млн. лева по програма „За по-чист въздух!”. Общата рамка на програмата е 484 млн. лева и включва 18 общини. 

В новия програмен период трябва да се напишат и правилата кой може да получи екологичен уред срещу замърсяващ. 

Една от големите промени се очаква да е и наематели да могат да подменят печките си на твърдо гориво. В момента това не е възможно, а на практика елиминира и всички блокове в Столипиново, където 90% са общинска собственост.

През новия програмен период освен стандартните екоуреди – климатици, инсталации на газ и пелети, ще има още една опция. Тя е за поставяне на фотоволтаични системи, ако отоплителната инсталация е термопомпа тип „въздух-въздух”. За тези уреди могат обаче да кандидатстват домакинства, които получават помощи за отопление .