Проблемите с един от най-важните проекти за Пловдив, който касае чистотата на атмосферния въздух, се множат с всеки изминал  ден.  Подмяната на старите цапащи печки с нови екологични уреди стана повод за не  и един и два скандала. Такъв не липсваше и днес по време на сесията на Общинския съвет. Едно от предложенията за актуализация на бюджета бе да се дадат допълнително 80 000 лева за социологически  проучване по проекта „Чист въздух”. Така с предвидените 70 000 лева, сумата щеше на набъбне на 150 000 лева.

Съветниците отхвърлиха това предложение, а в последствие се оказа, че сумата не е трябвала точно за социологическо проучване, а за нови обследвания по домовете. Зам.-кметът по екология Анести Тимчев каза, че при изписването на предложението се е получил  въпросния проблем.

„Тук не говорим  просто за социологическо проучване, а за обследване на вече избрани или кандидатстващи граждани по програмата, които искат различни уреди от посочените. Много от одобрените кандидати за пелетни  инсталации и камини се отказват от тях заради високата цена, която през последните месеци достигна. Те искат да се насочат към  климатици  и поради това трябва ново обследване на жилищата им от експерти”, каза Тимчев. На въпрос  какво се случва с пелетните инсталации, за които Община Пловдив е подписала договор за над 4 млн. лева, зам.-кметът отговори.
„Ако имаме трима желаещи – ще монтираме три инсталации, а останалите средства ще ги върнем на Управляващия орган, или ако оттам позволят, ще ги пренасочим към друга част от проекта”, каза Тимчев.

Договорът на Община Пловдив е за 1300 пелетни инсталации, а общата стойност е над 4 млн. лева.  Така, ако за тези устройства няма желаещи – средствата ще се върнат на Европа.

По друга от поръчките – за газови инсталации, където положението с цените е още по-тежко, а Община Пловдив прекрати последната поръчка и подготвя нова.

„Ние сме длъжни да  проведем поръчката. Ще процедираме по същия начин, както с пелетите. Колкото желаещи има – толкова ще получат подмяната”, каза Тимчев.

Друг притеснителен момент е, че и към днешна дата договорът за климатичните инсталации не е подписан. Макар той да можеше да се сключи още през юли, консорциумът едва преди дни е успял да оправи документите си и да ги внесе в Община Пловдив. По думите на Тимчев той вече е системата на Община Пловдив и остава финалния подпис на кмета Здравко Димитров.

Оптимистично  според зам.-кмета още другата седмица може да се започне монтажът на климатиците,  но както TrafficNews писа, има казус и с демонтажа на старите уреди, чиято поръчка пропадна и също се очаква нова.

Тръгва ли Анести Тимчев с личната си кола да връща кюмбета? Пак крах с поръчката за „Чистия въздух”Две от трите нови поръчки за проекта бяха прекратени, а времето напредва

Подписват договора за „безплатните” климатици Arielli на двойни цени в Община ПловдивГрадските власти плащат 6,7 млн. лева за инсталациите на „Techmart”