9 млн. лева са нужни за възстановяването на бившата Белодробна болница "Димитър Кудоглу“ в Пловдив. Ако средствата бъдат осигурени, лечебното заведение ще бъде изцяло за лечение на COVID и ще поеме целия поток от болни, съобщи Здравко Димитров.

„Докато съм кмет, темата с възстановяването на Белодробна болница ще бъде актуална. Сега е моментът тази болница да раби. Още в началото на пандемията казах, че трябва да направим всичко възможно да я отворим. Сега всички болни щяха да бъдат там”, посочи градоначалникът.

Той припомни, че за преструктурирането на МБАЛ „Св. Мина” в изцяло COVID болница са били необходими около 1.2 млн. лв. Според него обаче "Димитър Кудоглу“ е на по-подходящо място.

Идеята е болницата да стане модулна, тоест всяко отделение да има самостоятелен вход и да функционира като самостоятелна миниболница. А след края на пандемията, ще продължи да съществува и да приема пациенти с различни заболявания.

Средствата могат да бъдат осигурени от общинския бюджет, от държавата или от частни капитали. Димитров обясни, че вече има интерес от местни бизнесмени да дарят пари за възстановяването на лечебното заведение.