Пандемията Covid-19 нанесе големи поражения в много туристически области в България, а и по целия свят. Този сектор в Пловдив също беше поставен пред сътресения. 

Хотели и ресторанти бяха поставени пред кризисни ситуации, поради въведените мерки за справяне с пандемията. Хиляди собственици на заведения затвориха обектите си в страната заради ограниченията и изискването на зелен сертификат, което доведе до сериозни финансови последици

Пловдивският бизнес на протест! Мерките водят до фалити, а не до ограничаване на пандемията НА ЖИВОСледете живото ни включване в страницата ни във Фейсбук

Това съответно предизвика вълна от масови протести под тепетата. Десетки пловдивчани излязоха, за да заявяват своето несъгласие с обнародваните противоепидемични мерки, които налагаха затваряне на нощните клубове и ограничаване на работното време и посещенията в ресторантите.

Собственици на заведения, персонал, собственици на игрални зали и техните служители, доставчици, фирми за търговия с хранителни стоки и напитки също се включиха в протестните действия, като твърдяха, че държавата е абдикирала от задълженията си и ги е оставила на произвола на съдбата. 

СЗБ и БАЗ: 94% от ресторантьорския бранш е поставен на коленеРесторантьорите призоваха здравните власти за промяна на мерките

Преди пандемията туристическият сектор беше във възход, а обнадеждаващите тенденции за все повече културен и бизнес туризъм доведоха до старт на строителството на още редица хотели в Пловдив. Уви, хотелиерският ентусиазъм също беше попарен от регулациите за пътуване, които дойдоха с Ковид-19 в обществените порядки.

Логично беше да се забавят строителните дейности по строящите се хотели в града, след като наличните легла в Пловдив са над 80% празни. 

Сътресенията са се отразили дори и на големите хотели в Пловдив, завещани ни от социализма, които в момента по непотвърдена информация търсят нови собственици.

Разпродажба на хотели в Пловдив! Ковид вкара туризма в комаНад 80% от леглата под тепетата са празни

Въпреки всичко, статистиките сочат, че туристическият сезон през 2021 г. е бил в пъти по-добър от този през 2020 г. Хотелиерите са отчели ръст на туристите през летния сезон. Два пъти повече туристи са нощували под тепетата в сравнение с лятото на 2020 година, сочат данните на НСИ.

Хотелиерите отчитат, че културните събития през годината са помогнали бизнесът да не загине. Тази година Пловдив бе домакин на две големи спортни състезания, като Европейското по волейбол за жени и Световното по гребане за юноши и девойки, също както и големите фестивали на „Младежки хълм” и в „Капана” и други културни събития.

Очертава се, че пикът на нощувки е бил през месец август, когато легловата база от близо 11 хил. места за настаняване в областта е била заета от над 75%.

А най-слаб месец се отчита март, като пренощувалите лица в места за настаняване са били 23563 хиляди, в сравнение с месец август, когато броят им е бил 57398 хиляди.

Ето и дейността на местата за настаняване по статистически зони, статистически райони и по области за месеците през 2021 година от данните на НСИ.