Родопа планина посрещна пролетта. И флората и фауната в село Дедево, само на около 25 километра от Пловдив, усетиха, че е настъпило време за оживление и не се поколебаха да се възползват от топлото февруарско време.

Очаквате да се качите на 1100 метра надморска височина и да се порадвате на зимна приказка - Родопите да са завити със снежни одеяла и да чувате тихите им дихания от зимния сън.

Вместо това първият символ на новия живот - нежните, благоуханни предвестници на пролетта напомнят, че зимата си отива. Кокичета са пробили пръстта и любопитно надават камбанки, а ситните дъждовни капки покриват цветовете им, досущ бисери. В тяхно съседство гущер дъждовник се разхожда по каменните зидове, а читателка на TrafficNews.bg е успяла да фотографира петносаното в жълти багри създание. 

Е, очевидно планината е излязла от летаргията, тъй като местните коментират, че яви ли се дъждовник - зимата е в своя заник. 

А на пролет ни очаква... нов живот и нови вълнения. В неделния ден всички пловдивчани могат да отскочат до близките планински склонове и да погледат рехавия снежец, който неумолимо се топи под температурния натиск. 

Ако тръгвате на разхода, не забравяйте да си обуете непромокаеми обувки и да си вземете дъждобран, тъй като днес се очаква живителният дъжд да не си взима дори обедна почивка. Отпуснете душа и му се насладете, а може и да съчетаете природните картини с традиционни ястия в някое от закътаните уютни родопски ханчета.