Престижната награда “Проф. К. Чилов” беше връчена на ректора на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Това се случи на специална церемония пред къща музей “Проф. д-р Константин Чилов” в смолянското село Славейно. Наградата се връчва за висок професионализъм, дългогодишна народополезна дейност и висок лекарски морал.

Наградата носи името на големия колос на българската медицина, българският Авицена, наричан още българския княз на лекарите, който прокарва моста между българската и европейската медицина. Той е живял колкото Авицена – много кратко, само 57 години.

“Тази награда се връчва в това свещено място за българската медицина – с. Салвейно, от което са родом много велики български лекари; което ни впечатлява, вдъхновява, въодушевява да бъдем по-добри като лекари и човеци; което ни връща към размисли за проблемите в родната медицина. Много ми се иска да преодолеем по-бързо тези проблеми и единни да направим така жадуваната промяна в здравната система, да се върнем към онези изконни ценности в българското здравеопазване, каквито е изповядвал самият проф Чилов – състрадание към болния, висок лекарски морал и компетентност.”, каза в словото си ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

От МУ - Пловдив носители на тази награда досега са били проф. Димитър Димитраков, проф. Стефан Горанов и проф. Федя Николов.

“Такава награда повече задължава. Тя стимулира към повече отговорност.

Посвещавам я на Медицински университет – Пловдив, защото ако не бях завършила това висше училище, ако не работих в него, ако не бяха подкрепящите ме колеги, нямаше да израсна като лекар – микробиолог и имунолог и нямаше да мога да предложа моите опит и знания в полза на обществото”, каза още в словото си проф. Мурджева.

Тя благодари на инициаторите на тези награди, които именно в с. Славейно ни карат повече от всякога и всякъде да се чувстваме български лекари и да бъдем мотивирани да работим за обществото, за хората.

Освен проф. Мурджева, която е и имунолог, с престижната награда “Проф. К. Чилов” е удостоен още проф. Атанас Кундурджиев, интернист, кардиолог и нефролог от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - София.

Званието "Лекар на България" беше връчено на чл.-кор. проф. Чавдар Славов, уролог, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Наградата "Проф. К. Чилов" за медицинска журналистика отиде при Диана Янкулова от Програма "Хоризонт", БНР.

Решението за наградите е взето от комисия в състав: д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, акад. Дамян Дамянов и акад. Богдан Петрунов, Нац. Алианс "Живот за България", д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. "Български лекар".