Близо 28 хиляди души са отседнали в Пловдив и областта за месец ноември и са реализирали общо 56 хиляди нощувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. 

Много по-голяма част от нощувките са реализирани от българи (46.5 хил.), като те са и 85% от хората отседнали в региона.

Чужденците избрали обект в Пловдив за своя крайна дестинация са около 4000, като те са прекарали близо 10 хиляди нощувки. Те предпочтат далеч по-луксозен престой, което личи и от изборът им - близо 70% от техните нощувки са били в стаи в хотели с 4 и 5 звезди. 

Престоят на посетителите с чужд паспорт е бил средно между 2-3 нощувки. Най-много от чуждите граждани, посетили област Пловдив, са жители на Турция - 28%, Германия - 9.1%, Италия - 6.0%, САЩ - 5.7, Гърция - 5.2% и Франция - 4.3%.

Всяка четвърта нощувка на българин е била в обект за настаняване без звезди. Все пак много от нашенци предпочитат да отседнат в среден и по-висок клас хотел, като близо 50% от нощувките им са били в хотел с три звездви. 

Приходите от нощувки в област Пловдив през ноември 2021 г. достигат 3.1 млн. лв., като от български граждани те са 2.6 млн., а от чужди - 0.5 млн. лева.

През този период в областта са функционирали 191 обекти с над 10 хиляди легла, като сред тях са хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. 

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през ноември е 18.2%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 25.2%, следвана от тези с 3 звезди - 15.1% и с 1 и 2 звезди - 13.6%.

Ниската заетост на хотелските легла, съчетана със здравната криза и рестрикциите за пътуване и отсядане, със сигурност дават виден отпечатък върху развитието на туризма. Много ресторантьори и хотелиери изказаха притесненията си, че ако мерките не бъдат променени, едва ли ще успеят да избегнат фалит и през предстоящите месеци. Част от тях решиха да избегнат сигурния финансов крах и пуснаха бизнесите и обектите си на пазара. Вижте повече тук: 

Разпродажба на хотели в Пловдив! Ковид вкара туризма в комаНад 80% от леглата под тепетата са празни

2021 – турбулентна и кризисна за туризма в Пловдив: Ще фалират ли обекти?Сътресенията вследствие на рестрикциите