Трагичният инцидент, в който дете загина след удавяне, е станал в Главен напоителен канал „Лесичево-Стряма“ около село Найден Герово, Пловдивско. Както съобщиха от МВР-Пловдив, заради обилните дъждове през изминалите дни нивото на водата в канала се е покачило драстично.

От „Напоителни системи“ поясниха пред TrafficNews, че в канала има вода, тъй като се извършва прочистване заради стартирането на поливен сезон.

Около всички хидромелиоративни съоръжения за напояване и отводняване са поставени табели с надпис „Къпането забранено“. Същият надпис се изписва и върху облицовката на каналите, съгласно изискванията на Наредба за водноспасителната дейност по обезопасяването на водните площи.
„Напоителни системи“ ЕАД е собственик на над 6 000 км напоителна канална мрежа на територията на цялата страна, като каналите в по-голямата си част са открити. В началото на всеки поливен сезон се извършва обход от служителите и в случай на констатирани липси на предупредителни табели, които са били обект на вандализъм, се поставят нови такива. „Напоителни системи“ ЕАД ще окаже пълно съдействие на компетентните органи за изясняване на случая.“, съобщават от Напоителни системи.

Каналът, в който се е удавило детето по време на игра с приятел, е закрит – дюкер, коментират оттам. От Дружеството са изградени парапети и метални шахти на входната и изходната му точка, които не позволяват достъп до него на външни лица. В територии извън градска среда обаче Наредбата не предвижда поставянето на огради и парапети.

Удавеното край Пловдив дете се подхлъзнало, докато играело с приятел близо до каналаВ издирването на момчето се включили десетки

Снимка: Илюстративна