Главоломно покачване на цените в магазините се отчита през последните няколко седмици. Вчера ви разказахме, как пастърмата вече се търгува колкото еднограмово кюлче злато - над 110 лева за килограм. 

При кашкавалът ситуацията не е много по-оптимистична. По всичко личи, че все по-малко българи ще могат да си позволят продукта на трапезата. В Пловдив ситуацията е най-тревожна. Цената по едровите борси е най-високата в цялата страна - между 19-20 лева за килограм кашкавал тип "Витоша". Докато стигне до потребителите обаче, цената става рекордно по-висока. Средните цени на кашкавала по търговските вериги е 30 лева за килограм кашкавал. 

"Спрях да купувам кашкавал, бойкотирам такива цени", коментира възрастна пловдивчанка на касите на един от големите магазини в Пловдив. 

Добавянето в количката на други млечни продукти също е скъпо удоволствие. Маслото, сиренето и млеката са поскъпнали с над 60% от началото на годината. Едровата цена на брашното в Пловдив е 1,70 и също се доближава до най-високите борсови цени у нас. По магазините основната съставка на всички тестени изделия е средно около 2 лева за пакет от 1 килограм.  

Цената на каймата пък удря над 10 лева за килограм в магазинната мрежа, докато по борсите се търгуват около 7,50 лв. за кг. 

Стойността на потребителската кошница, изчислена на база на цените на 27 хранителни стоки, вече е 104 лева. По последни данни на НСИ, средното поскъпването на хранителните стоки вече е 30% за година. Тази сметка обаче обхваща осреднени стойности на редица продукти. Домакинствата, които са по-платежоспособни и купуват повече млечни и месни продукти, имат далеч по-увеличен бюджет за храна. 

По всичко личи обаче, че тази година трапезата за Коледа и Нова година ще струва двойно на домакинствата и няма никаква индикации ръстът на цените да се забави. 

Производствените цени на храната с 30% нагоре, средната инфлация за бизнеса у нас - 80%Електрическа топлоенергия и газа са поскъпнали със 147% само на ниво производство

Лудостта на цените! Пуснаха на промоция пастърма за 112 лв./кг в Кауфланд