През почивните дни редица дървета по протежението на ул. „Райно Попович“ в Пловдив са били изсечени, сигнализират граждани. По думите им видът им бил здрав и недоумяват какво налага премахването им. Определят действията на общината като „отвратителна глупост“, която незабавно трябва да бъде преустановена.

В момента въпросната улица е обект за реконструкция, като част от по-мащабен проект за обновление на градската среда в район „Централен“. Попада в каре, където се работи по рехабилитация на уличната инфраструктура и прилежащите тротоари. Предвидено е и инсталиране на енергоспестяващо осветление. Дейностите се реализират по програма „Региони в растеж“ и започнаха в края на 2021г..

Започна голямото обновление на Аджисана! Реконструират уличната и водопроводна мрежаИзграждат и енергоефективно осветление в района

Премахването на дърветата, разположени на тротоарните пространства, се е случило във връзка с протичащите ремонтни дейности. Медията ни се свърза с Община Пловдив, бенефициент на поръчката, откъдето поясниха, че изсичането се извършва съгласно издадена от предходното управление заповед.

На въпрос какво е наложило сечта отговориха, че дърветата са били болни, което е било констатирано от комисия, направила оглед на място.

Кварталът е в състояние на строителна площадка с необезопасени трапове по тротоарите от години. Вместо проектът да се съобрази със зеленината в квартала, започнаха да изсичат дърветата, като за по-лесно. Изпълнителят се оправдава с „нареждане от общината““, споделя пловдивчанинът, сигнализирал до медиите за сечта.

Ръководителите на проекта обаче уточняват, че в него е заложено озеленяване, което трябва да компенсира отсичането на растителността, оценена сега като негодна. Запазването на компрометираните дървета крие риск, тъй като част от тях са стари и при влошени метеорологични условия може да причинят щети. С други думи - сечта на ул. "Райно Попович" е по-скоро санитарна и няма да засегне всички растения, попадащи в територията на реконструкциите. 

Припомняме, че обществено недоволство се надигна и когато се извършваха ремонтите по улиците ул. „Даме Груев“ и бул. „Васил Априлов“. Там обаче казусът бе малко по-различен, тъй като без изрязване на дърветата, на практика изпълнение на проектите нямаше как да бъде осъществено. 

Но докато в случая на проточилия се ремонт за разширяване на пътното платно в район „Южен“ експерти констатираха нездравословното състояние на растителността и дори определиха премахването им като задължително, то историята на булеварда в „Централен“ е по-друг пример. Десетки здрави чинари на "Васил Априлов" бяха изсечени посред лято, за да се изгради в подземната мрежа канализационен колектор. Тези действия на общината бяха осъдени от екоактивисти и граждани, които внесоха подписка и дори сезираха съда. Магистратите обаче отхвърлиха жалбата, а инициативата им бе използвана за неуместен ПР от страна на предходното управление на ОП „Градини и паркове“.

Шефът на "Градини и паркове" спря отсичането на чинарите на бул. "Васил Априлов"... ама само за малкоПредприятието не пропусна да си направи пиар, но се оправда с други държавни и общински структури

Екосъветниците на Общината: Дърветата на "Даме Груев" трябва да се отрежат, бяха компрометирани и преди ремонтаЗапазване на растителността е неоснователно - се посочва в становището на Обществения експертен съвет по озеленяване