Изгорелите тютюневи складове на Кудоглу на ул. "Иван Вазов" ще бъдат възстановени и превърнати в жилищен комплекс. Италиански архитект работи  по техническото проектиране на  Tobacco Residence. Раймондо Флакомио, който проектира бутиковия хотел "Резиденс сити гардън" на ул. "Велико Търново", е нает от - бившият почетен консул на Италия в Плодвив Пиетро Луиджи Гиа, който е представител на фирмата собственик Р.И.П.А., съобщава Градът.  

Проектът Residence Tobacco Factory в т. нар. Тютюнев град в Пловдив засяга три от опожарените на 20.08.2016 г. знакови тютюневи складове – тези на Димитър Кудоглу, емблематичен търговец на тютюн и дарител на града. Те се намират на ъгъла на ул. "Иван Вазов" с ул. "Капитан Андреев" 2 и с ул. "Екзарх Йосиф" и са паметници на културата.  Разгънатата застроена площ на проекта е 17 347 кв.м с площ на надземните етажи 11 805 кв.м. 

В края на юни 2017 г. е извършено укрепване на сградите със защитна метална конструкция около външните стени. Втората стъпка е на базата на анализ и оценка на запазените части на сградите, подготовка на идеен архитектурен проект. Той включва консервация, реставрация и адаптация на фасадите на бившите четириетажни тютюневи складове и реконструкцията им в жилищна сграда с магазини и подземни гаражи. Проектът е изготвен от арх. Раймондо Флакомио от "Панидея" и арх. Радка Стефанова, която има опит с реставрацията на бившия Нармаг с разкрита археология от римския стадион на Филипопол, конструктор е инж. Георги Колчаков.

По проби от мазилките ще бъдат възстановени оригиналните цветове на фасадите по ул. “Екзарх Йосиф“ и ул. “Иван Вазов“. Комплексът на тютюневите складове се създава в периода 1920 - 1936 г. в близост с Централната жп гара, като сградите в Tobacco Residence са по проект на известния пловдивски архитект Камен Петков. В архитектурно отношение по- интересна сграда е тази по ул. "Капитан Андреев" в еклектичен стил - неокласицизъм, необарок, неоромантизъм, смесени форми. 

 

Това остана от наследството на великия Кудоглу между двата огнени пика!Руини, прах, сажди... Тютюневият град тлее