Глутница безстопанствени кучета се навърта в района на жп гара „Тракия“ в Пловдив. За това сигнализират граждани до TrafficNews. Жители в района са притеснени, че бездомните животни може да предизвикат инцидент и настояват за мерки от страна на институциите.

Кучетата, които са около 8 на брой, се навъртат заедно в близост до кръговото кръстовище на булевардите „Шипка“ и „Цар Симеон“. На няколко пъти съм ги виждал там, когато преминавам с автомобил, животните започват да го гонят и лаят. В района преминават много пешеходци, има велосипедисти по велоалеята, ако не се направи нещо по въпроса, скоро може да стане инцидент“, споделя читател на медията ни. 

В периметъра има заведение за хранене, както и транжорна за месо на една от големите вериги за бързо хранене в Пловдив. Местни разказват, че от въпросните обекти хранят кучетата, като впоследствие ги използват за пазачи на сградите им.

Медията ни се свърза с кметът на район „Тракия“ Георги Гатев, който сподели, че е запознат с проблема. В деловодството няколко пъти са постъпвали сигнали на граждани, а самият той няколко пъти е засичал глутницата.

Този проблем трябва да бъде решен още преди да се е стигнало до инцидент. Гражданите са притеснени, че кучетата може да агресират срещу тях, а ако тревогите им се окажат основателни, вече ще е късно. Няколко пъти съм сигнализирал до Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс“, включително сме организирали срещи с предходния директор на предприятието, за да обсъдим въпроса. Оттам обаче казват, че животните са обработени по тях и задължението им е изпълнено по наредба“, казва Гатев.

Директорът на „Зооветеринарен комплекс“(ЗВК) в Пловдив Йордан Алексиев потвърждава пред TrafficNews, че безстопанствените кучета, които обитават района на кръговото до гарата са обезпаразитени и кастрирани.

Каквото е залегнало в наредбата като наше задължение и право, сме го осъществили. Проблемът там датира от близо година и неколкократно колеги са посещавали мястото, за да изловяват и обработват в комплекса кучета. Ние имаме възможност по естествен път чрез кастрация да ограничим размножаването им, но нямаме опция да елиминираме тези животни“, коментира той.

И допълни, че след обработка наредбата ги задължава да върнат на кучето от района, в който то е било взето. Така на практика няма възможност животните да бъдат отделени едно от друго. Алексиев допълни, че за да се ограничи събирането им на едно място, екипите им ще ги оставят на максимално далечно разстояние от позволеното по регламент. 

В момента две от животните са настанени в приюта с надеждата за тях да се намерят осиновители. Междувременно от ЗВК заявиха, че са поели ангажимент за извършването на регулярни проверки в района, с цел проблемът да бъде проследен и овладян.