Да закупиш къща, да вложиш средства в нея, а шест години по-късно да останеш без дом, при това - да дължиш пари на продавача. Историята е съвсем истинска, а главната героиня е Адриана Петрова от Хасково. Преди 6 години тя закупува имот. Преди 3 дни бива принудително изведена от него. През 2013 година нейният баща продава семейното жилище, като разделя парите между нея и сестра й. Адриана трябва бързо да намери нов дом, в който да живее заедно с Генко. Започва да търси имоти в Минерални бани, тъй като са по-евтини от тези в Хасково.

След известно време я намира Христо Гогов. Мъжът сам предлага да й продаде двуетажната си къща. Цената на имота обаче е твърде висока - 30 000 лв. От друга страна, състоянието му е плачевно, спомня си Генко.

"Преди да ни намери го бил давал под наем. Хората си гледали конете на втория етаж. Покривът беше пропаднал, правили сме основен ремонт. Дъските по пода ги нямаше", разказва той. Двамата с Адриана отклонили офертата. Гогов обаче предложил да свали цената.

"Новото предложение беше 12 000 лв. срещу цялата къща. Едва след като отидохме в общината, разбрахме, че Христо има сестра. Той каза, че отдавна живеела в Испания, била омъжена там и едва ли щяла да се върне. Даже не познавал племенничката си, тя пък не говорила добре български, завалвала го", разказват двамата. По думите им се наложило да заплатят данъците на имота за последните осем години и да открият нови партиди за вода, тъй като до онзи момент тя била спряна. Земята под къщата пък била общинска. Адриана обаче била в безизходица.

В крайна сметка, получили 1/2 идеална част от имота. Христо се канел да им "продаде" другата част, ако сестра му си дойдела в България. Тук започнали проблемите - вместо договор за покупко-продажба, двамата с Адриана сключили договор за дарение. Така настоял Христо. Жената му изплатила 12 000 лв., срещу които Христо подписал запис на заповед. 

В продължение на 3 години Христо живееше с нас - той беше на първия етаж, ние -на втория. Хранеше се с нас, ползваше тока, водата. Никой не е искал една стотинка от него за каквото и да е било, спомня си Адриана. След известно време продавачът се преместил да живее при свой приятел. В дома му той готвел и чистел срещу заплащане. Там получил инсулт.

Първоначално не знаехме. Научихме от приятели. Обаждам му се, казвам "Ице, как си?". "Много съм зле", ми отговаря. Отидох до Горски извор, където живееше, да го видя. Христо слезе на крака, отвори ми, каза "чакай да ида да направя едно кафе", качи се до втория етаж, направи кафе, поговорихме си. После си тръгнах, спомня си Генко. До онзи момент той и Адриана били в добри отношения с доскорошния си съквартирант. От своя страна, той нямал никакви претенции към тях, става ясно от разказа им. 

Междувременно Христо се сдобива с телково решение за 100-процентова нетрудоспособност. Към настоящия момент той е в инвалидна количка и не може да се обслужва сам. Според Генко обаче, към онзи момент мъжът се е възстановявал добре от удара. Впоследствие получава захарен диабет. Малко по-късно Христо изпраща нотариална покана до Адриана. С нея той претендира за издръжка в размер 300 лв. на месец. 

Адриана няма възможност да изплаща издръжка, тъй като самата тя е безработна. Така Христо завежда дело за отмяна на дарението. В съда жената обяснява, че дълго време търсила работа в Хасково, но предложенията, които получила, били за заплата, която едва щяла да покрие пътните й. Пред репортер на TrafficNews.bg тя допълни, че гледа животни, с които кандидатствала по европрограма. Не била включена в нея, тъй като не разполагала с подходящ терен. От съдебното решение по делото става ясно, че към момента Генко я издържа с пенсията си. Самият той е пенсионер по болест - след сърдечен удар придобива 75-процентова нетрудоспособност.

Авокатът, който я представлява пред първоинстационния съд, отказва да представи записите на заповеди в съда. Той обяснява, че ще защитава тезата, че Адриана е в по-неизгодно положение от Христо, затова и документи за покупката не са нужни. 

Христо представя решението от ТЕЛК. Въпреки че не е доказано от каква издръжка точно се нуждае, е безспорен факт, че той има нужда от такава, е записано в мотивите на съда. Междувременно Адриана намира документи, според които Христо притежава земеделски земи и получава приходи от аренда. Според съда обаче той притежава само дял от тях, а доходите не стигат да покрият жизнения му стандарт. 

Адриана губи делото, след което обжалва решението. Пред втората инстанция тя представя записите на заповед. Съдът обаче не приема, че сумата, която се е съгласила да престира на Христо, е пряко свързана с покупко-продажба на жилище. И продължава да гледа на сделката, като на дарение. Междувременно Христо заминава за Испания. В продължение на година за него полага грижи сестра му. Впечатление прави, че в исковата си молба той е изтъкнал, че близките му са се отвърнали от него, след като дарил апартамента на Адриана. 

"За мен нуждата му от издръжка не е доказана", категорична е жената. След като губи делото и на втора инстанция, се стига до принудителното й извеждане от имота. Това се случи в четвъртък, а на мястото бе самият Христо, заедно със семейството си, завърнало се от Испания.

"Те досега се правиха на собственици. Имотът е на сестра ми. Затова се наложи принудиително да ги изведат", обясни мъжът пред наш репортер. Той допълни, че жената се възползвала от състоянието му, след получения инсулт, за да го накара да подпише документ.

"Аз съм с инсулт и не мога да чета и пиша. Каквото ми кажат, на това вярвам", коментира Христо. При констатацията от страна на наш репортер, че инсултът е получен три години, след като Христо подписва договорът за дарение, в разговора се включва адвокатът му Станимир Политов. 

Според версията на Политов Адриана и Генко първоначално били наематели при Христо. След това бил подписан договорът за дарение. Според защитника жилището не било поддържано от двамата наематели, а на втория етаж била вдигната незаконна пристройка.

До разваляне на дарението се стигнало, след като Адриана не отдала дължимата грижа на Христо, изтъкна Политов. Тя можела да се изразява в парични средства или някакви действия. В случая обаче, имайки предвид, че той не живее при тях, би следвало да е по-скоро парична, допълни адвокатът.

Справка в закона показва, че има три основания за разваляне на едно дарение. Едно от тях е когато дареният откаже да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае. Адриана обаче е категорична, че нуждата на Христо от издръжка не е доказана. Освен това, въпреки формата на сделката, се касае за продажба, настоява тя. 

Дали съдът ще приеме възраженията й - тепърва ще стане ясно. Тя е подала жалба до прокуратурата и е сезирала Върховния касационен съд. Генко обаче се опасява, че дори и решението да бъде в тяхна полза, може и да се окаже късно. Той се съмнява, че може да има само една причина цялото семейство на Христо да е тук в момента и че реалната им цел е да продадат имота.