Искането на Община Пловдив за по-крути мерки на територията на града продължава да тъне в мистерия. Въпреки заявките на кмета Здравко Димитро за по-голям обсег за забрана на търговските обекти, все още нито една институция не е дала отговор на въпросите – кои обекти, откога, защо те и как ще се случи.

Преди два дни Дани Каназирева заяви, че дава обет за мълчание и повече няма да коментира кои търговски обекти могат да работят и кои не. Въпреки това днес тя каза, че от самото начало дават само полезна информация за жителите на града и областта. Причина за изказването й бе становище от Адвокатската колегия в Пловдив за това какво може и какво не, предвид затегнатите мерки.

„Щабът се ръководи от заповедта  от Министерството на здравеопазването  от самото начало – тя е ясна и разбираема.  Обясненията, които сме давали, са били, за да са полезни на хората… да знаят своите права, не спираме да го правим. Не само  ние от областна управа, но и РЗИ дават информация, която считаме, че е полезна”, каза областният управител.

От РЗИ обаче не отговориха на въпроса – как гледа Здравната инспекция на предложенията за по-радикални мерки в Пловдив и по-голям обхват на затворените обекти.

„Мога да кажа само, че ние се ръководим от заповедта на Министъра на здравеопазването, която е в срок до 12 април”, каза д-р Сийка Димчева. Нито дума обаче не бе казана за предложените мерки. Всъщност от Община Пловдив също не обявиха кои са мерките, а само заявиха, че са предложени такива.  TrafficNews разбра за въпросните мерки и ги публикува, но те все още не са обявени официално като искане към РЗИ.

Община Пловдив чака РЗИ за новите мерки, редица обекти ще продължат да работятПредлагат магазините за дрехи, козметика и фризьорските салони да затворят, другите – по сегашния ред

С други думи в Пловдив режимът си остава същият като преди, а от РЗИ съвсем не смятат да се изказват по темата.

Другата спорна тема – вендинг автоматите. Именно една от мерките, които предлага Община Пловдив е те да бъдат забранени.  Шефът на БАБХ  д-р Камен Янков обаче също бе доста лаконичен и неконкретен:

„Кафе автоматите и вендинг машините ги разглеждаме като търговски обекти по чл. 12 от Закона за храните”, каза той и пак даде препратка към заповедта на министър Ананиев.

Така докато в Община Пловдив се опитват да затегнат мерките, държавните институции предпочитат да запазят мълчание. Резултатът е ясен – все още редица пловдивчани се чудят какво ще се случи в града и дали утре ще могат да работят, или да отворят своите обекти.

Това от своя страна разбива на пух и прах твърденията на областния управител Дани Каназирева, която започва всеки свой брифинг(без днешния) с думите „Всички институции работим в непрекъснат контакт и съгласуваме своите действия”. 

Каназирева: Запазвам мълчание за търговските обекти, думите ми се интерпретират неправилноКонтролът по изпълнението на мерките са в компетенциите на РЗИ, МВР и общините