Протест на екозащитници във Варна. Те настояват Делфинариумът в града да бъде закрит.

Пред сградата на Делфинариума са се събрали защитници на животните от организацията "Последната клетка", съобщава БНТ.

Недоволството е предизвикано след смъртта на бебе-делфинче още в края на лятото. Тогава също имаше и протести срещу собствениците на Делфинариума.

По данни на природозащитниците за времето, откакто съществува атракциона, са умрели близо 20 делфина. Протестиращите казват, че тези бозайници страдат от живота в плен и уточняват, че се дресират чрез глад, за това се хранят само по време на представления и тренировки.

Смъртните случаи на делфини били резултат от стреса от шумните представления, тясното пространство на басейните и атракциите като "плуване с делфини". Освен това природозащитниците твърдят, че дейността на Делфинариума е незаконна. В Закона за защита на животните се казва, че в шоу програми могат да участват делфини "най-малко трето поколение", а тук има само едно поколение отгледано в плен.

Какви са данните в Западна Европа - от 90 делфинариума са затворени 60. Такова е и искането на протестиращите- варненския атракцион да спре своята дейност. Има и онлайн кампания, която призовава българското правителство да забрани вноса, развъждането в плен и употребата на делфини в България.