Нова Фейсбук страница дава науча информация за COVID-19.  Тя е дело д-р Христиана Бацелова, специалист по Епидемиология на инфекциозните болести към Медицински университет – Пловдив, и Даниел Георгиев, студент по Дентална медицина в учебното заведение.

„Разработваме страницата facebook.com/covid19infobg с цел да достига до хората полезна и вярна информация относно този вирус”, обясниха пред TrafficNews медиците. Те са изработили и видеоклип, обръщение към всички българи.

Ето какво пише на страницата д-р Даниел Георгиев:

Намираме се в извънредно положение, в което с всеки ден наближаваме пикът на болестта с име коронавирус (COVID-19).
Но не сме безпомощни. Можем да реагираме на идващия пик, а именно като сами повлияем върху неговата сила и продължителност.

Има някои от вас, които възприемат случващото се като конспирация. Като нещо несериозно. Но поглеждайки броят на починалите в Италия, броят на починалите в Испания, в САЩ и в други държави със здравни системи в пъти по-добри от нашата родна, надявам се, става ясно, че това не е конспирация, ала-бала и т.н.

Ситуацията е сериозна. И ще става още по-сериозна. На всеки един от вас, който чете това, трябва да стане ясно, че не спазвайки карантината, мерките за самоизолация и самодисциплина можем да се поставим в ситуация, в която да бъдат спасявани само тези от заболелите, които имат голям шанс да се излекуват - нещо, което се случи и в Италия.

Война е. Битка. Моментно изпитание. Наказание. Както искате го наречете. Но е тук. Имаме раздадена лоша ръка карти:
- 2/3 от населението е застаряващо;
- първи сме по заболели от сърдечно-съдови заболявания в Европа;
- здравната система ни е слаба.
Но трябва да се борим и да не се предаваме

Можем да се справим, благодарение на медицинските специалисти, които имаме; благодарение на голямото чувство за загриженост, което притежаваме в народопсихологията си.
Остава само дисциплината и помощта.

Уважаеми сънародници, нека надмогнем онова наше чувство на "ти ли ще ми кажеш бе". В името на здравето и живота на нашите възрастни роднини. В името на нашите близки

Ще се обърна и към българските медицински специалисти, които в момента заемат място на предната линия (включително и доброволците от тях), със следния цитат: "Корабът е на безопасно място в пристанището, но той не е построен за това.".

Морето започва да става все по-бурно, но единствените, които могат да се справят и да преведат населението през тази буря, сте вие. А с помощта на населението (морална, материална, финансова), всички ще се справим.

Сега тръбата отново ни зове, призив да понесем бремето на една дълга сумрачна борба, „ликуващи в надеждата, търпеливи в изпитанията“ – борба срещу общия враг на човека: болестта.

С чиста съвест единствената ни сигурна награда, с историята като краен съдник на делата ни, нека да се пазим и да си помагаме молейки за Неговата благословия и Неговата помощ, но знаейки, че тук на земята Божията работа трябва да бъде наша собствена.