Едно от най-популярните ястия в Пловдив се оказа… шкембе чорбата! След публикация на TrafficNews.bg, къде в района може да се похапне вкусна чорба, се появиха десетки любители, които да изкажат мнение кое е най-доброто място под тепетата, което предлага традиционния специалитет. Всеки си има своето място, на което готвачите да угодят на вкуса му, като това обикновено не съвпада с популярните заведения под тепетата.

Напротив, любимите места са малки дървени кръчмета, с няколко маси, един готвач и са обикновено на самообслужване. Имената им не са известни, а посетителите обикновено ги кръщават с името на собственика или ги свързват с локацията. Намериха се и такива верни фенове, които си следват „своя готвач” без значение,  в кое заведение се премести.

Специфичното за шкембеджийниците е, че обикновено не работят до късно, но отварят рано. Изводът от всички изразени мнения е, че няма нужда да пътувате извън града – добри шкембеджийници има и в Пловдив и то в почти всеки квартал, дори и в центъра на града. Други заклети „шкембеджии” пък са готови да пропътуват някой километър, за да задоволят глада. Пловдивчани са единодушни, че едно от тези места е ресторант „Въча” в Йоаким Груево. Други две места, които сме пропуснали да споменем за места с добра шкембе чорба извън града са Юговското ханче по пътя Асеновград – Смолян, както и „Дон” в Брезово, което е по- известно като „Тумбито”.

Ето къде!

Дойде ред да отбележим и ресторантите и капанчета в Пловдив, които предлагат от специалитета. Места, достойни да станат част от обиколката на туристите, които искат да опитат нещо наистина традиционно.  Не си бил в България, ако не опиташ от ракията и шкембе чорбата!

Започваме с гостилница „Християна”, която се намира на булевард „Македония” до входа на стадион „Тодор Диев”, място известно не само на жителите на Кючук Париж, но и на десетки пловдивчани, които гонят глада или махмурлука с вкусна шкембе чорбца.

В Кючука също така може да посетите ресторант „Божоле”, който се намира на улица „Скопие”, както и една класическа кръчма – „Тромпета”.

Жителите на Кършияка също имат къде да похапнат от чорбицата. Капанчето се намира до гара „Филипово” и се казва Рунда. До ТЕЦ Пловдив пък се намира гостилница „Гълъб”. Според нашите читатели, там можете също така да опитата и върволица от черва, бахур и бомбар.

Друго много похвалено място е „Джерито”, което се намира на улица „Крайова”, точно срещу Автото.

Ако имате път към Тракия, и по точно в промишлената зона, може да се отбиете в „Дървеното”, намира се на улица „Нестор Абаджиев”.

Вашето място за шкембе чорба в квартал Смирненски пък е турският ресторант „Гюнер”, който се намира на „Пещерско шосе”.

Друго място под тепетата, прочуто с шкембе чорбата е „Трапезица” до Понеделник пазара, както и „При Айлятин” в Аджисан махала.