180 медицински лица и персонал в болниците в Пловдив ще получат по 1000 лева - мярката за подпомагане на хората на първа линия в борбата срещу COVID-19.

"Парите вече са преведени", съобщи като положителна новина областният управител Дани Каназирева.

Хората, които ще получат възнаграждението, са 100 човека в УМБАЛ "Св. Георги" и по 40 души в двете частни болници - "Пълмед" и "Каспела". Сред поощрените финансова ще бъдат както медицински лица, така и служители от немедицинския персонал, обясни проф. Джамбазов. Това става възможно след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е спуснал допълнителни инстукции за разпределението на средствата. 

Броят на хората, които ще получат възнаграждението, е именно въз основа на методиката от Министерството, като там е записано, че в болниците, където се лекуват под 5 души болни от коронавирус, се финансират до 40 души, а в тези до 10 - 100 души. Така се определят и средствата в Пловдив. В обхвата пък влизат всички лица, които имат досег до заразените с коронавирус пациенти. 

"Изключително добра новина е, че новата методика вече обхваща всички медицински служители, които имат досег до пациенти с COVID-19. За УМБАЛ "Св. Георги" вече има преведени над 100 000 хиляди лева", посочи проф. Джамбазов. 

На прескоференцията на Медицицинския щаб припомниха, че болниците в област Пловдив са разпределени на т.н. "три нива". На първо нито са тези, които приемат и обгрижват болни от коронавирус към момента. Ако техният капацитет бъде изчерпан, ще се пристъпва към болниците на второ ниво и съответно при неодстиг и там - до тези на трето ниво. Никой обаче не иска да се стига до такава хипотеза. 

Към момента на първо ниво са УМБАЛ "Св. Георги", УМБАЛ "Каспела", УМБАЛ "Пълмед", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", МБАЛ "Св. Каридат", МБАЛ - Пловдив към ВМА, УМБАЛ "Пловдив" и болницата в Карлово МБАЛ "Д-р Киро Попов". 

"Нашите пожелания са да останем само на първо. Това са болниците, които не само имат готовност с легла, но и с респираторна апаратура и персонал, обучен да го използва. При тези болници са спазени изцяло указанията на Оперативния щаб като са отделени цели корпуси за преглеждане на пациенти с коронавирус, за да нямат досег до останалите пациенти и посетители на болниците", посочи Дани Каназирева. 

На второ ниво са Транспортна болница, МБАЛ "Св. Панталеймон", а на трето ниво са всички останали болници, включително МБАЛ "Св. Мина". 

"За пореден път искаме да кажем и да затворим темата. В "Св. Мина" е извършена проверка от РЗИ и самият управител е депозирал желание за такова. Никога никой не е искал от "Св. Мина" интензивни грижи. Евентуално там могат да се поемат от леки до средни случаи. Ние не очакваме от тях други действия. Няма анастеолози, реаниматори и апаратура. Затова я поставяме в трето нито и искрено се надяваме да не стигаме до там", посочи областният управител.