БМВ-то със загиналото бебе се е движело с доста над 100 км/ч преди да се блъсне в изскочилия на пътя за "Маказа" "Фолксваген Фаетон" на лидера на ДОСТ Лютви Местан. Това разказа пред  БНР журналистът от Радио Кърджали Мехмед Реджеб, който е станал свидетел на катастрофата.  Според него участъкът, където стана инцидентът, е широк, но няма добра видимост за автомобилите, които без предимство се включват от село Загорско в основния път. 

В тази позиция е бил и Местан преди фаталния инцидент. "Този участък от пътя е много рисков, понеже при пътуване към Гърция, много хора не се съобразяват скоростта", каза още Реджеб.

"Видимостта е минимална, а хората карат към Гърция с много висока скорост независимо от ограниченията. Някой ако излиза от това село - Загорско, има голяма опасност да стане ПТП, което се и случи. Има хълм и оттам видимостта се ограничава прекалено много", добави журналистът.

"Подобни инциденти се случват често, най-вече с участието на румънски и украински туристи, които пътуват за Гърция", сподели той.

"Скоростта на автомобила, който е ударил колата на Местан, по всичко изглежда е не по-малка от 100 км в час", предположи Мехмед Реджеб.

Пострадалато от удара семейство Ахмед, което загуби 6-месечното си бебе, продължава да бъдe в болница.

 "Състоянието на тримата е стабилно. Майката и детето се намират в Хирургично отделение, а бащата в Травматологично отделение. Бащата е с контузия в областта на кръста и съмнение за спукан прешлен, но общото му състояние е добро, той е в съзнание. Същото се отнася за майката и детето - те имат повърхностни контузии", заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Др. Ат. Дафовски" - Кърджали проф.д-р Тодор Черкезов пред bTV.

От болницата допълниха, че майката има наранявания в областта на главата, при жената се е наложила хирургична намеса. При детето има рани в областта на глезена.

Лекарите са прегледали и Лютви Местан. "Беше му направено пълно изследване - рентгенография на шийни прешлени, на китката на ръката. Състоянието му е добро, не са установени здравословни проблеми", коментира д-р Тодор Черкезов.

Срещу лидера на ДОСТ и бивш председател на ДПС все още няма повдигнато обвинение, а дали прокуратурата ще поиска задържане за 72 часа ще стане ясно по-късно през деня, потвърди окръжният прокурор Желязко Стефанов. Полицейската мярка "задържане под стража" за 24 часа на Лютви Местан изтича в късния следобед.

По случая е образувано е досъдебно производство за катастрофа по непредпазливост, завършила със смърт.

 Заради евроизборите разследването може да бъде спряно, ако Лютви Местан се кандидатира за евродепутат, той ще придобие имунитет. За причиняване на смърт по непредпазливост, законът предвижда до 6 години затвор.

 

Снимка: bTV

 6-месечно бебе загина при катастрофа с колата на Лютви МестанДеветгодишно дете и жена на 28 години от другия автомобил са транспортирани в Спешното отделение на болницата в Кърджали

Прокуратурата повдига обвинение срещу Местан за катастрофатаШофьорът на другата кола не намалил, защото не очаквал фолксвагенът да излезе на главния път