Българите, които имат намерение да започнат работа във Великобритания, имат още 4 г. шанс да го направят. 

Лондон дава до три години право на престой в страната на гражданите на Евросъюза, които са пристигнали на Острова преди края на 2020 г. Това е временната схема, която ще замени свободното движение на хора, в случай, че  Обединеното кралство и ЕС не се разберат за Брекзит.

 Така хората, които са решили да живеят и работят във Великобритания и са пристигнали там преди края на следващата година,  ще могат да кандидатстват за престой до декември 2023 г. в случай, че Великобритания и ЕС не се разберат и Brexit е без сделка.

Правителството се надяваше напълно да прекрати свободното движение на граждани на ЕС при Brexit без сделка, но явно се е отказало от това намерение, пише BBC.

Свободното движение на гражданите на ЕС обаче няма да приключи автоматично в резултат на Brexit без сделка, защото правото на ЕС ще продължи да се прилага, докато неговото правно основание не бъде отменено.

Новата схема ще бъде отворена за Европейското икономическо пространство и швейцарските граждани,  както и за „близкото им семейство“,  които се преместват във Великобритания за първи път, се казва в съобщение на правителството.

От него става ясно още, че  процесът на онлайн кандидатстване "ще бъде прост и безплатен".

Междувременно гражданите на ЕС, които вече живеят в Обединеното кралство, имат право до 31 декември следващата година да кандидатстват по схемата за уседналост на ЕС.

Обявявайки новата схема, вътрешният секретар Прити Пател заяви, че "по-строгите проверки и прекратяването на свободното движение, както е в момента", ще помогнат на Обединеното кралство да си върне контрола над границите.

"В бъдеще ще въведем нова имиграционна система, базирана на точки, изградена около уменията и таланта, които хората имат, а не откъде са", добави Пател.

Схемата за уреждане на правата на ЕС има за цел да регистрира граждани на ЕС във Великобритания, които искат да останат в страната.

Към юли само една трета от очакваните 3,3 милиона граждани на ЕС, базирани в Обединеното кралство, са кандидатствали.