Компанията, която е собственик на Тютюневия склад на „Одрин“ 8 настоява за спешни действия от страна на всички оторизирани институции и за адекватно решение на казуса.

Инвеститорът оповестява експертно становище на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/, в което се твърди, че е необходимо вземането на спешни мерки. Сградата не може да остане в този си вид, тъй като е опасна и неустойчива. Експертното мнение по категоричен начин указва, че опасността от самосрутване или политане на фасадни стени е голяма, особено при неблагоприятни въздействия като вятър или буря. В становището, изготвено от инж. Костадин Палазов пише: с оглед на височината на останалите фасадни стени /20 м/ се налага обезопасяване в разширен периметър – около – 25-30 м, а не както на този етап, за да бъдат избегнати нежелани инциденти. Което, иначе казано означава – районът в радиус от по-малко от 25-30 метра е опасен.

От фирмата твърдят, че това писмо е предупреждение и те на не биха искали „след един нежелан инцидент да задаваме въпроса – кой ще носи отговорността?  Затова още веднъж поставяме проблема с опасното състояние на сградата в този й вид. Съобразихме се с решението събарянето да бъде спряно. Но решението за това какво трябва да бъде възстановено няма нищо общо с бездействието при една подобна тревожна констатация на експертите”, пише в документа.

Накрая собствениците благодарят на Община Пловдив, че е уважила желанието им техни представители да участват на експертно ниво в Комисията по чл. 73, която ще обследва сградата.

Още новини ТУК

TNS.bg