„Ситуацията с тютюневия склад на „Одрин 8” се превръща в турския сериал, в който някой се отпива да изкара Общината и кмета лошите герои. Е, ние няма да се лошите, дори ще се окажем от скритите добри герои, които държат ключа към много неща”, заяви кметът Иван Тотев по повод сагата с склад Ориента.Той обясни, че от института вече не вдигат  телефона и от Общината  прави запитване по Закона за достъп на информацията, за да получат абсолютно цялата информация и документация  по случая с тютюневия склад.

„Много колеги страдат от тромавите процедури на Института за паметници на културата, но не смеят да го изрекат на глас. Никой не иска враг в лицето на това ведомство и всеки си мълчи. Община Пловдив обаче не е институцията, която ще мълчи”, заяви кметът.  Той даде пример с това, че от НИНКН могат да забавят разполагането на една маса в Капана и Главната с години, тъй като за всичко се иска съгласуване.

Той заяви, че писмото от института не показва нищо, а само искането за един проект на мястото на Одрин 8, а такъв проект не е имало. Когато за една сграда има съмнение, че е паметник, общината трябва да получи заповед, с която този имот е обявен за такъв. По думите на кмета от Института постоянно си сменяли позицията.

Той извади писмо от 26 януари тази година изпратено до  НИНКН. В него общината иска отговор на три въпроса.

1. Възможно ли е да получим в обозрим срок актуален списък на недвижимите културни ценности в обхвата на територията, която разработваме?

2. На какво основание да променим в графичната част на окончателния проект констатирани грешки в списъците на НИНКН, което се изисква от нас?

3. На какво основание "да отпаднат всички предложения за надстрояване, пристрояване и ново строителство във всички системи на улични ансамбли", когато в повечето случаи там има съгласувани с НИНКН преписки и влезли в сила заповеди на община Пловдив?

Тотев се надява с новите промени в Закона за културното наследство най-накрая работата в тази институция да започне да работи, така както трябва, а не всеки да се хваща за главата, когато трябва да има взимане-даване с нея.

Още новини четете ТУК

TNS.bg