Божана Апостолова събира интелектуалци и граждани, за да създадат Комитет за защита на България. Сред поканените от издателката са мнозина от подкрепилите я лично след предупреждението, отправено от нея във Фейсбук: „Ако през оставащите няколко години правителството не тръгне към създаване на икономика, към подкрепяне и умножаване на нацията, към създаване на средна класа, България няма да я бъде. Уверявам ви, България си отива“. Срещата е насрочена за петък от 14 ч. в пловдивски офис, а за председател е поканен журналистът Тома Томов.

Апостолова обяви новината за първата среща със своите съмишленици, с които да основат Комитета, отново в социалната мрежа. Собственичката на „Жанет 45“, което издава само български автори, посочва в новото си изявление във Фейсбук неколцина писатели – Стефан Цанев, Анжел Вагенщайн, Георги Господинов; цитира и думите, които са й казали след призива за защита на България.

Георги Господинов написа в имейл, че българите са загубили смисъла си и той чрез книгите и поведението си точно това се опитва да прави – да им върне смисъла – разкрива Апостолова. –  Стефан Цанев с недоверие сподели, че управляващите четат нашите предложения и препоръки почти с досада и в това се е убедил от личен опит през годините. 

Инж. Димитър Георгиев по това време беше в чужбина и оттам загрижено ми написа: „Божана, в чужбина съм, чета за твоята инициатива за създаване на Комитет на изгубената България, запиши ме, участвам, стига са ни занимавали с проститутки, простаци, изнасилвачи и всякаква подобна сволоч. Тъжно, нерадостно и вярно – за омерзение на всички нас“.

Анжел Вагенщайн смята, че интелектуалците са сила, но задължително журналистите са тези, които трябва да притискат управляващите и да алармират за всички идеи и предложения на комитета за спасение на България. Чрез журналистически натиск отвсякъде може да стигнем по-бързо до пътя, който е важен и необходим за страната ни.

Самата аз бях особено възхитена от международния наблюдател Тома Томов, който трябва да оглави този комитет, тъй като е далеч по-информиран от мен за опита и пътя на развитие на държавите по света. Аз власт не искам. Далеч стоя от партиите, но моля Бог с общи усилия да помогнем за спасението на България. И това да стане главно с журналистически натиск и активност.“

Още новини ТУК

TNS.bg