След като сте прекарали безкраен и изтощителен ден в офиса, няма нищо по-хубаво от това да се „гмурнете“ в меките чаршафи, а миризмата на възглавницата буквално може да ви упои. Преди обаче да сте се настанили удобно в леглото си, трябва да помислите за един много важен фактор – хигиената и средата от бактерии, която сте си създали между завивките. Колко често трябва да перем спалното бельо и какви са рисковете за здравето ни, ако се отнасяме с пренебрежение към този въпрос?

Според Американската академия по дерматология чаршафите трябва да се сменят минимум един път седмично, а калъфките на възглавниците – между 2 и 3 пъти. А защо?

Когато си почиваме в леглото, тялото ни отделя бактерии, мъртва кожа и дори фекални частици. То може да се превърне в гнездо от здравословни проблеми и в него да се създаде перфектна среда за разпространение на гъбички. Затова, ако искате да възпрете този неприятен процес, е добре чаршафите да се отбиват през пералнята поне веднъж в седмицата.

А в случай, че се изпотявате, докато спите, е желателно да сменяте спалното бельо поне два пъти на 7 дни. Същото важи и за тези, които често заспиват без да почистят грима си или използват по-тежки кремове за през нощта. Не забравяйте, че колкото повече бактерии остават между завивките, толкова повече предизвиквате буболечките към тях. Ако пък имате навика да се храните в леглото, много трудно ще се отървете от тях.

Не поддържате ли чисти чаршафите си, може да оставите алергиите да ви нападнат. Затова не се чудете, ако ненадейно се събудите със зачервени очи или подут нос, пише woman.bg. Вероятно не сте се погрижили достатъчно добре за хигиената в леглото.

Не забравяйте и за чистотата на матрака и възглавниците, защото те също се превръщат в убежище за бактерии. Хубаво е да използвате препарат, с който да ги почиствате веднъж седмично, когато сменяте чаршафите.