Фобията е ирационален страх от определени неща или ситуации, които всъщност не са опасни. Най-често срещаните фобии са страхът от височина, паяци, тесни пространства, змии и други подобни. Но знаете ли какво е гамофобия?

Това е страх от брак или по-скоро страх от задължението или обвързването с някого във връзка или брак. Хората, които имат гамофобия, често изпитват известна доза безпокойство при самото споменаване на брака. Тази фобия може да бъде лекувана от професионалист.

Гамофобията все още е неизследвана и рядка фобия, която се среща както при жените, така и при мъжете. Някои хора се страхуват и дори не знаят, че това е гамофобия.

Как да я разпознаем?

В допълнение към негативните мисли за брака и необходимостта да се избяга от самия разговор, гамофобията причинява и телесни промени като ускорен пулс, изпотяване, болка в гърдите, гадене и зачервяване.

При някои може да се изрази и да създаде големи проблеми в ежедневието, работата, ученето или личния живот. Някои ще реагират на самата мисъл или разговор за брак, докато за някои излизането с женени двойки или ходенето по сватби създава проблеми и създава безпокойство.

Какво я причинява?

Има няколко причини, поради които се появява гамофобията и обикновено това е комбинация от негативен опит от миналото и външни фактори, като травма от предишна връзка, която не е завършила добре или е завършила с развод.

То може да бъде и от поведение на родители, които не са имали щастлив брак.