Често в тези студени дни сме приковани към домовете си и дежурната ни реплика е „вън е кучи студ и не става за излизане“. От това най-много страдат децата, защото няма къде да изразходват енергията си и седят втренчени в екраните на различни устройства. Електронните игри се превръщат в единственото им забавление, а детските филмчета ги знаят наизуст. Изкушението за лесно смилаема информация е голямо. Тогава как отглеждат малчуганите си в северните държави като Швеция, Дания, Финландия, Норвегия, Исландия?

В ранна възраст е трудно да накараш едно дете да вземе книжка от рафтовете на библиотеката и кротко да си чете в стаята. То има нужда от движение. Пък и нали сега опознава света! Шведите имат една поговорка:

„Няма такова нещо като лошо време, има само неподходящо облекло“. Ако се придържаме към нея, значи нямаме проблем. Единственото, за което трябва да помислим, е как да избегнем състоянието на хибернация (състояние на регулирана хипотермия, т.е. падане на телесната температура под 35 градуса). Това най-лесно се постига, като напълним един термос с чай, мляко или горещ шоколад.

С подходящо облекло и гореща напитка можем да се отправим към близкия парк, ледена пързалка или ски писта. Забавленията от детството: да се пускаме с найлон, миниски или пък да покараме кънки на лед са достъпни и не изискват особени средства. Движението на открито е единственият начин да се гарантира здраве на децата ни!

София е облагодетелствана в това отношение. Планината е близо, паркове има в почти всеки квартал, вече има и две открити пързалки в центъра на града - „Юнак“ и „Ариана“, а също и в квартал "Зона Б-5", които са леснодостъпни от всички краища на града. Сега остава да надвием собствената си инертност и да поискаме да се забавляваме с малчуганите!