Една снимка в социалните мрежи понякога може да ти коства много. И не говорим само за психически травми, но и финасови.

Такъв е и примерът с жена в Китай, която е решила да се почерпи с приятелка по време на обяд - решение, което впоследствие ѝ струвало хиляди.

Въпросната жена, на име Уанг, и нейната приятелка се наслаждавали на вкусно ястие в ресторант с гореща храна в Кунмин, Югозападен Китай, когато тя решила да отбележи специалния повод, като направи снимка на храната си, пише ladbible.com.

Подобно на много други звезди на FoodTok или любители на храната в Instagram, Уанг не се замисля за решението си да публикува снимката на апетитното ястие в китайското приложение WeChat.

Когато обаче дошъл моментът да плати сметката си, на нищо неподозиращата посетителка на ресторанта била представена солидна касова бележка за умопомрачителната сума от 430 000 юана (около 110 000 лева).

Оказва се, че на снимката, която е качила онлайн, е бил QR кодът на масата ѝ, който тя и приятелят ѝ са използвали, за да поръчат храната си.

А когато някой друг има достъп до QR кода на масата ви, той има възможност да добавя ястия към поръчката ви.

Въпреки че снимката е била споделена само с няколко избрани от нея лица, някои явно са сметнали за забавно да добавят огромно количество храна към сметката ѝ.  Според "Саут Чайна морнинг пост" мошениците от социалните мрежи са добавили цели 2580 поръчки на калмари, 1850 поръчки на патешка кръв (популярен деликатес в региона) и 990 порции паста от скариди.

Въпреки че бързо осъзнава грешката в действията си и изтрива онлайн качването, Уанг продължава да бъде заливана с поръчки.

За щастие на бедната закусвалня, собствениците на ресторанта се отнесли с разбиране към грешката на клиентката си и я освободили, без да се налага да плаща огромната си сметка. Всъщност се твърди, че любезните ресторантьори са преместили нея и приятеля ѝ на нова маса, за да разграничат истинските поръчки от измамите.

И след като си взели поука, ресторантът променил системата си за поръчки, така че те вече да могат да се правят само на определено разстояние от обекта.