Зехтинът е много полезен за здравето. Той е богат на макронутриенти, мастни киселини и витамини. Смята се за най-доброто средство в борбата със сърдечносъдовите заболявания, рака и грижата за нормалното тегло.

Ако искате да сте сигурни, че ще се извлечете максимална полза за здравето си от него, приемайте го директно, без да го смесвате с нищо друго – просто изпийте една лъжица зехтин екстра върджин на гладно. Можете да добавите малко лимонов сок за по-добър вкус.

Грижа за зъбите

Има благоприятен ефект и върху костната тъкан: като жабуркате зехтин в устата си между 5 и 15 минути сутрин на празен стомах, подобрявате състоянието на зъбите, предотвратявайки образуването на зъбен камък и намалявате вероятността от появата на кариес.

Укрепва имунната система

Укрепва имунната система поради високата си концентрация на антиоксиданти и мононенаситени мазнини с противовъзпалителни свойства. Шансовете на имунната ни система да се защити срещу вирусни и бактериални инфекции се увеличават с ежедневната консумация на зехтин, тъй като той играе важна роля за увеличаване на броя на клетките, борещи се с патогените.

Намалява кръвната захар

Екстра върджин зехтинът помага за стабилизиране на състоянието при диабет тип 2, който често е предшественик на още по-сериозни здравословни проблеми. Инсулинът е хормонът, който помага да се контролират нивата на кръвната захар и при диабет тялото или не произвежда достатъчно от него, или просто става резистентно към него.

Мононенаситените мастни киселини, открити в екстра върджин зехтина, помагат за понижаване на нивата на кръвната захар повече от другите масла, насърчавайки производството на инсулин.

Детоксикира черния дроб

Основните функции на черния дроб са да складира витамини и минерали, да детоксикира кръвта, да метаболизира мазнините, протеините и въглехидрати, да синтезира плазмени протеини, да активира ензими, да отделя холестерол и да произвежда жлъчка.

Консумирайки екстра върджин зехтин ежедневно, ще помогнете на черния си дроб да изпълнява всички тези функции.

Полезни мазнини

Дневният прием на мононенаситени мастни киселини трябва да бъде най-малко около 17.5 грама, което е около 1.5 супени лъжици екстра върджин зехтин. Затова консумирайте по една супена лъжица зехтин дневно.

Красиви кожа, коса и нокти

Въпреки че зехтинът се влага като основна съставка в козметични продукти, които изискват директно приложение, повече ползи от него могат да се извлекат чрез консумацията му.

Той помага за възстановяване на увредената коса и значително насърчава нейния растеж, както и този на ноктите. Освен това, приеман вътрешно, зехтинът поддържа кожата ни подхранена и овлажнена.

Здрави стави 

Зехтинът е изключително богат на противовъзпалителни съединения, едно от които е олеоканталът. Той има способността да предотвратява, намалява и облекчава възпалението. Действа по подобен начин като ибупрофена.

Добро храносмилане

Консумацията на една супена лъжица екстра върджин зехтин на празен стомах облекчава хроничния запек. Освен това маслиновото масло насърчава възстановяването на лигавицата на дебелото черво и я предпазва от образуването на слуз, което води до киселини.