Бобовите култури са изключително полезни. Те са богати на протеини, фибри, желязо, а диетолози от университета „Пенсилвания“ посочват, че са и полезен заместител на месото.

Експертите споделят, че бобът, лещата, нахутът и грахът съдържат в състава си белтъчини, които са толкова питателни и добри за организма, колкото и тези в месото. Редовната употреба на бобовите култури спомага нивото на холестерола в кръвта да бъде стабилно, а при хората избрали да ги включат в менюто си, се наблюдава намаляване на развитието на сърдечни заболявания.  

 „Добавете малко нахут в салатата. Използвайте варива за гарнитура вместо ориз или картофи. Може да ги използвате и като основно ястие, като заместител на месото. За тези, които не искат да ядат месо, бих препоръчала бобови култури, които се готвят по здравословен начин вместо заместители на месото на растителна основа.“, съветва професор Пени Крис-Етъртън, който в и съавтор на изследването.