Въпреки лятното часово време да е предпочитано от повечето хора, преминаването към него може да предизвика някои неразположения. Мисълта, че спим с един час по-малко, ни кара да се усещаме по-изморени, отколкото всъщност сме. Всичко започва с нашата психологическа нагласа, която се отразява на здравословното ни състояние. Чувстваме се мудни, апатични на моменти, раздразнителни...

За щастие, има някои лесни здравословни стъпки, които да ни помогнат да не усетим толкова рязко тази промяна, пише Az-jenata.bg.

Вижте кои:

Бъдете активни, спортувайте след работа или през деня, без значение дали в спортната зала или у дома.

Заобиколете се с по-ярки цветове, които повишават енергийните нива и настроението. Вижте няколко предложения тук.

Обърнете внимание на начина си на хранене. За да посрещнете пролетта е важно да намалите до минимум консумацията на преработени храни, тестени изделия, захар, сладкиши. Тялото ви има нужда от здравословни протеини, свежи плодове и зеленчуци, ядки (без сол и овкусители), за да бъде енергично.

Любувайте се на изгревите и залезите. Преливащите се цветове в тях ще ви заредят с много положително настроение и приятно усещане, с което да започнете или завършите деня си.

Започнете ново занимание. Това може да е домашна гимнастика за тези от вас, които не я практикуват, онлайн курс, да преоткриете книгите, да се научите да готвите и т.н.

Заобиколете се с аромати, които подобряват настроението и нагласата ни. Повече за тях вижте тук.

Опитайте се да направите някои малки пролетни промени в дома си. Добавете нови цветя, почистете от ненужните предмети, разместете мебелите, поръчайте нещо ново за интериора си. Всичко това, усещането, че разчистваме старото от живота си, подобрява нагласата ни и по-лесно преминаваме през промените свързани с лятното часово време.

В слънчевите дни прекарвайте повече дни на открито, наслаждавайки се на чаша кафе напитка или чай на терасата.

В продължение на предните редове, преминаването към лятното часово време би могло да бъде по-приятно, ако добавите към менюто си някои билки под формата на чай. Лайка, мента, ехинацея, не само ще подобрят имунитета ви, но действат успокояващо и релаксиращо.

Ограничете източниците на информация и онези социални контакти, които ви карат да се чувствате напрегнати по някакъв начин.

Поне 30 минути преди сън ограничете ползването на електроника. Ползването на таблети, мобилни телефони, компютри, гледането на телевизия, може да се отрази на хормона на съня мелатонин.

Осигурете си не по-малко от 8 часа сън.